Targonca beszerzés teljes körű figyelemmel

Cikksorozatunk következő részeiben bemutatjuk, hogy milyen járulékos költségekre figyeljünk előzetesen targonca tenderezetéskor. Amennyiben Crown targonca mellett dönt, ez biztos hosszú távon megtérülést, hatékonyságbeli növekedést jelent Önnek! Mi viszont készen állunk már hamarabb segíteni Önt a közeljövőben esedékes targonca beszerzés esetén!

Regisztráljon Crown kuponkódunkért*, mely a következő kedvezményre jogosítja Önt!

 

Ajánlatunk 2021. szeptember 10. napjától van érvényben. A kuponkódot 2022.05.31-ig történő megrendelés esetén lehet felhasználni, akár több vásárlási konstrukcióra is! A kedvezmény nem a listaárból, hanem az ügyfél részére kalkulált vételi árból külön kerül érvényesítésre. Egy eszközre bérlésére vagy vásárlására csak egy kuponkód használható fel.

Crown targonca kampány regisztráció

CIKKSOROZAT 1. RÉSZ

Új nézőpontok tendereztetéshez

Beruházni nem tudomány, csak elegendő forrás kell hozzá – az elmúlt években sokat finomodott ez a  közvélekedés: már nemcsak az ajánlatokon szereplő végösszeg számít, hanem a hosszú távon jelentkező költségek egy része is mérlegre kerül. QLM ügyfelei hosszú távú üzemeltetési és termelékenységi tapasztalataiból merítve további nézőpontokra tud rávilágítani ahhoz, hogy a beruházások még eredményesebbek legyenek.

Lépjünk túl a megszokotton- out of the box !

Tendereztetéskor ma már bevett szokás, hogy döntési mátrix készítésénél bérleti konstrukció esetén figyelembe veszik  például a teljes körű karbantartási (full service) díjat is, mely lefedi  a rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodásokat. Ennyivel vajon teljes képet kapunk a gépek üzemeltetése során felmerülő összes költségről? Gépbeszerzéskor számoltunk-e az eddigi tapasztalataink alapján bekövetkező töréskárok költségeivel? Alaposan körbejártuk-e azt a kérdést, hogy a kiválasztott gép munkahatékonyságban a legjobb választás számunkra? Gondoltunk-e arra, hogy egy jól megválasztott géppel az eredeti elképzelésnél egy, vagy akár több eszközzel kevesebb is hatékonyan kiszolgálja a raktári operációt?

A QLM új nézőpontokkal segít ezen kérdések megválaszolásában! Megoldásokban gondolkozunk és a szóba jöhetőek közül azt a technológiát javasoljuk, tervezzük és kivitelezzük, amelyik a megbízónk számára hosszú távon a legkedvezőbb, azaz az adott raktári operáció hatékonyságát és működését maximálisan támogatja. Ennek a választásnak sarkalatos pontja, hogy a tendereztetési eljárás során az Ügyfél a kellő információk birtokában, több tényezőt figyelembe véve tudja meghozni a tökéletes döntést.

Cikksorozatunk következő részeiben bemutatjuk, hogy beruházáskor milyen járulékos költségekre és tényezőkre figyeljünk előzetesen.  Addig is nézzük az ígért új nézőpontok egyikét – vizuális formában! (Folytatás hamarosan! )

 

CIKKSOROZAT 2. RÉSZ

Miért fontos mérlegelni az emelőgépek munkahatékonyságát?

1 Crown targonca felér 2 másikkal – hirdetik a világmárkáról, de a szavak mögött ezúttal jól körülhatárolható és összehasonlítható számokat is találunk. A TSP (keskenyfolyosós) targoncával például biztosan megtakaríthatunk: kiemelkedő hatékonyságának köszönhetően 3 gép vásárlása, bérlete esetén 5 év alatt még 3 gép árát meg lehet spórolni! Az Crown tolóoszlopos és a gyalogkíséretű géptípusok esetében az egyedülálló ergonómia  mellett a kivételes sebesség és gyorsulási értékek csökkentik a ciklusidőt, ezáltal egyedülállóvá teszik a gépek termelékenységét.

A Crown Equipment Corporation a világ egyik legnagyobb anyagmozgató gépeket gyártó vállalata. Több mint 100 nemzetközi terméktervezési díj fémjelzi a tervezési folyamatainak fejlett mérnöki és technológiai innovációit. Üzleti filozófiájával olyan előremutató megoldások tervezésére és gyártására helyezi a fókuszt, amelyek javítják a termelékenységet és a raktári működés hatékonyságát

A TSP sorozatú targoncák teljesítménye például lehetővé teszi kevesebb munkaerő alkalmazását. Nézzük egy gyakorlati példán: óránként 120 raklap mozgatását 4 olyan targonca képes kezelni, amelynek teljesítménye 30 raklap/óra, míg a 45 raklap/órásból csak 3 gépre van szükség. Ha 1 fő targoncavezető bruttó járulékos munkabérköltsége 1 évre, 1500 euróval számolva, 2 műszakos operáció esetén 36 000 euró, 5 év alatt az 1-gyel kevesebb TSP-gépen 180 000 euró takarítható meg. Mivel 1 db keskeny folyosós targonca átlagosan 80 000 euróba kerül, együttesen már 260 000 euró marad zsebben, amely keretből akár 3 új TSP-gépet lehet beszerezni. 

Az ESR 1000 tolóoszlopos széria megalkotásával a Crown kitolta a határokat: 30 százalékkal gyorsabb emeléssel és dupla sebességű leengedéssel látványosan hatékonyabbá tette az anyagmozgatást a korábbiakhoz képest. Ezekkel a gépekkel a felhasználók minden emelési magasságban folyamatosan és precízen tudnak dolgozni anélkül, hogy a termelékenység csökkenne. Hazai iparági tapasztalatok is megerősítik a ciklusidő javulását: például 30 paletta vonatkozásában 2 perccel rövidülhet a munkavégzés ideje, így akár 1 kamionnal több áru is betárolható egy teljes műszak alatt. Mindez összességében 20 százalékkal növelheti a raktári folyamatok hatékonyságát. 

A harmadik modelltípus, a Crown gyalogkíséretű (WT) targoncái a piacon elérhető legdinamikusabb és legstrapabíróbb emelőgépek. A gépkezelők véleménye szerint nagyon jól gyorsulnak a gépek, melyből adódóan rövidebb ciklusidőket, ezáltal pedig 23% -kal magasabb munkahatékonysági szintet érhetünk el.

A QLM„Új nézőpontok tendereztetéshez” cikksorozatának következő részében egy újabb lényeges aspektus kerül bemutatásra, melynek segítségével garantált az eredményesebb beruházás! 

CIKKSOROZAT 3. RÉSZ

Feleannyi költséggel üzemelő targoncák a Crowntól

Az ügyféltapasztalatok alapján egy Crown márkájú targonca javítási és üzemeltetési költségei legalább 30, de akár 50 százalékkal is alacsonyabbak az európai versenytársak gépeihez képest. Ez hogyan lehetséges? Az előny számos összetevőből áll, nézzük részletesen!

 Akár vásárolni, akár tartósan bérelni szeretnénk új targoncát, esetleg használt eszközben gondolkodunk, előzetesen jól kell feltérképeznünk valamennyi szempontot a gépek adott raktárbeli, gyakorlati működtetésével kapcsolatban. Így választhatjuk ki a targonca teljes élettartama alatt összességében legkedvezőbb árú megoldást a piacon elérhetőek közül, és ekkor nem égetjük a pénzünket kiküszöbölhető járulékos költségekre. Ehhez célszerű számításba vennünk a valós sérülési körülményeket és kockázatokat, valamint hosszú távra, legalább az eszközeink élettartamáig tekinteni előre.

Bérletes konstrukció esetén a havidíj mellé – amely jellemzően tartalmaz biztosítást -úgynevezett teljes körű karbantartási (full service) szolgáltatás kapcsolódik. Ez a díj a rendeltetésszerű használatból eredő bármilyen meghibásodást lefedi az adott futamidő alatt, például évente egy, kopásból eredő kerékcserét. A napi működés során azonban a legnagyobb gondosság mellett is megsérül és cserére szorul egy-egy – jellemzően műanyag – alkatrész. A gyakorlati tapasztalatok alapján az életvédelmi funkciót ellátó oldaltámasz rendszeresen, évente legalább kétszer letörik ütközéskor vagy beakadáskor, amikor a targonca kigurul a kamionból. A kezelőkar ugyan ritkábban sérül, viszont a beépített elektronikának köszönhetően drágábban pótolható. A műanyag burkolatoknak pedig nem kell sok, elég egy véletlen koccanás, a kezelő beletérdel, és a villa ugyan ép marad, de a burkolatot bizony cserélni kellene.

Mi lehet a megoldás?

A Crown gépek 4 mm vastag acélburkolataik révén ütközéskor sokkal kevésbé sérülnek – gyakorlatilag nem törnek –, a robusztus fizikai védelem sok esetben millió forintos nagyságrendű (!) töréskároktól kíméli meg a vállalkozásokat. Ráadásul mivel az iparágban egyedülálló módon az eszközök alkatrész szinten javíthatók, az egységek például motor esetén cseréje helyett biztosított az alkatrészszintű (pl. szenzorcsapágy, forgórész, stb.) javíthatóság. Ezek eredőjeként a targoncák élettartama alatt akár feleakkora javítási költségek jelentkeznek, mint más gyártóknál.

És hogy miért éri meg használt targoncából is Crownt választani? Tökéletesen kiszolgálva a felhasználói igényeket használt állapotban is a fent taglalt megbízhatóság és alacsony működési költségek jellemzik ezeket a gépeket. Legyen szó a masszív, törésbiztos burkolatokról vagy az alkatrészszintű javíthatóságról, a Crown gépei állják a versenyt: feleannyi költséggel üzemelnek, mint az európai piaci szereplők kínálata.

CIKKSOROZAT 4. RÉSZ

Az eszköz, ami valóban hosszú távon szolgálja ki a raktári folyamatokat!

Hogyan lehetséges, hogy 1 Crown targonca felér akár 2 másikkal? Mitől teljesít az amerikai márka a várható élettartamban is kiugróan? Ügyféltapasztalatok alapján összegezzük, hogy a Crown termékek élettartamát mi emeli a piaci átlag duplájára.

Mindenekelőtt a robusztus felépítésnek köszönhető a hosszú élettartam: a 10 mm vastag acélból álló vázszerkezet olyan mértékű stabilitást és a 4 mm vastag acélburkolat olyan fizikai védelmet biztosít a Crown gépeknek, amelyek a balesetekből fakadó javításokat minimalizálják, ezáltal fokozzák az eszköz rendelkezésre állását és ezen keresztül a raktári folyamatok termelékenységét. Nem véletlen, hogy a gyártó az ET, WT, DT és ETi sorozat gépeinek utazóplatformjaira és oldaltámaszaira élettartam-garanciát biztosít.

 

Ráadásul az iparágban egyedülálló módon az alkatrészek 85 százaléka a Crown saját gyáraiban készül, az egységek (például motor) cseréje helyett biztosított az alkatrészszintű (például szenzorcsapágy, forgórész stb.) javíthatóság. Így a flotta rendelkezésre állása nemcsak elérheti a 97 százalékot – ami önmagában is előnyös –, hanem ezáltal a Crown gépek élettartama csaknem a duplája az európai versenytársakéinak.

Mit jelent mindez megtakarítási szempontból? A Crown targoncák úgy maradnak jó állapotban az élettartamuk végéig, hogy nem kell rájuk annyit költeni, mint más európai gépeknél: az élettartamuk alatt gyakorlatilag akár feleakkora javítási költségek jelentkeznek. Ez beszerzéskor, legyen szó vételről, vagy bérelt targoncáról, nem elhanyagolható tényező! Gondoljunk csak arra, hogy a töréskárok helyetti kisebb sérülések akár millió forintos nagyságrendű extraköltségektől kímélik meg a vállalkozásokat!

A kb. 3000 üzemóra/év üzemidejű tolóoszlopos targonca példáján végigvezetve jól látszik, hogy a Crown targoncák átlagos javítási javítási költségei nem emelkednek drasztikusan az 5.évtől kezdve. Ügyféltapasztalatok által is megerősítve minimálisan emelkedés tapasztalható évről évre, és a 10. év végén közelíti meg csak mindössze a 3500 eurós körüli értéket.

Crown targonca vétele esetén egy beszerzéssel akár 10 éves működést lehet lefedni. Lítiumion-akkumulátoros változatban – gond nélkül működnek tovább újabb 5 évig, és savas megoldás használata esetén is elég mindössze az akkut cserélni. Amennyiben a hosszút távú bérleti konstrukció a preferált, ez esetben a 60 hónapos futamidő lejártát követően meg lehet hosszabbítani a bérletet új akkukkal, és jóval alacsonyabb lesz a bérleti díj. Egy beszerzést megspóroltunk! Számottevő, látványos előny – megfontolásra érdemes!

CIKKSOROZAT 5. RÉSZ

Maximális hatékonyság a munkabiztonsági szabályrendszerrel összehangban

A munkavédelem szabályozott keretei gyakran korlátozzák a munkavégzés sebességét, gondoljunk például a targoncák adott esetekben előírt sebességkorlátozására. Látszólag nem fér meg egymás mellett a két jellemző: a hatékony operáció és a biztonság. Teljes körű koncepcióval és testre szabott, egyedi megoldásokkal azonban a QLM gyakorlatias logisztikai mérnökei összehangolják és ötvözik a hatékonysági célokat a baleset- és kármegelőzési (EHS) szabályrendszerrel: úgy teremtenek biztonságos és ellenőrzött munkakörnyezetet a raktárakban, hogy a logisztikai eszközök kihasználtsága magas szintű marad.

A raktártechnikában sem hanyagolhatjuk el a biztonsági szempontokat, hiszen a hazai raktári környezetben évente csaknem 1200, átlagosan naponta 4 munkahelyi baleset következik be. Veszélyben lehetnek a helyszínen dolgozók, és számottevő anyagi károkat okozhat – az emberi mulasztás mellett – az elavult gépek vagy a nem megfelelő biztonságtechnikai eszközök részleges vagy teljes hiánya. Ugyanakkor a technológia kialakítása és üzemeltetése folyamán fókuszban kell tartani a hatékonysági szempontokat is. A Crown Equipment Corporation, a világ egyik legnagyobb anyagmozgató gépeket gyártó vállalata üzleti filozófiájával olyan előremutató megoldásokat tervez és gyárt, amelyek javítják a raktári operáció hatékonyságát. Legyen szó a TSP sorozatú (keskenyfolyosós) targoncákról, az ESR 1000 tolóoszlopos szériáról vagy a harmadik modelltípusról, a Crown gyalogkíséretű (WT) targoncáiról, a kivételes sebesség és gyorsulási értékek csökkentik a ciklusidőt, ezáltal egyedülállóvá teszik az amerikai gépek termelékenységét. 1 Crown targonca felér 2 másikkal – vallja a világmárka, de mindez még fokozható!

A hatékonysági célokat biztonsági megoldásokkal ötvözi a QLM szakértő gárdája. Elsőként felmérik a raktári járművekkel kapcsolatos kockázatokat, majd javaslatot tesznek azok kezelésére a PAS 13:2017 gyakorlati kódexnek megfelelően, a dokkolási folyamatok biztonságának maximalizálására pedig a FEM European Materials Handling Federation ide vonatkozó irányelvei alapján dolgozzák ki a legkedvezőbb megoldást – mindezt úgy, hogy szem előtt tartják a raktári működés eredményességét.

Amikor például egy nyugat-magyarországi partnerüknél a targoncaútvonalak be nem látható kereszteződéseinél felbukkanó másik targonca és/vagy gyalogos folyamatos veszélyes helyzetet okozott, a kritikus helyekre figyelő-, illetve jelzőeszközöket telepítettek. Ezek segítségével mind a gyalogos, mind a targoncás a különböző helyzetnek megfelelő, jól látható, egyértelmű figyelmeztető jelzést kap a közlekedés egyéb résztvevőiről. Ennek hatására a dolgozók biztonságérzete növekedett, így ma már hatékonyabban látják el a feladataikat.

Egy másik partnerük telephelyének bizonyos részeiben a gyártósorok és az azt kiszolgáló személyzet közvetlen közelében lévő útvonalon közlekednek anyagmozgató gépek, amelyek a kilépő gyalogosok révén gyakran okoztak balesetveszélyes helyzeteket. Ezért első körben a telephelyen mindenhol egységesen korlátozták a targoncák sebességét 3 km/órára, beleértve a jól belátható, gyalogosoktól mentes területeket is, érezhetően rontva ezzel az üzem hatékonyságát. A megoldás egy ultraszéles sávú rádiófrekvenciás eszköz telepítése lett. Ezáltal a veszélyzónára érvényes maximális megengedett sebesség alkalmazható a biztonság érdekében, míg e zónán kívül eső útvonalakon a targoncák 7 km/óra, azaz több, mint kétszeres sebességgel közlekedhetnek, elősegítve az operáció hatékonyabb működését.