Feladatra szabott megoldások shuttle tárolórendszerrel a Bayer Hungária Kft-nél

Megoldások shuttle tárolórendszerrel a Bayer Hungária Kft-né

A shuttle raklapos raktári rendszer esetén a nagyméretű targonca helyett egy kis, önjáró, energiatakarékos kocsi, úgynevezett shuttle közlekedik, mely a raklapok mozgatására szolgál egy erre speciálisan kialakított állványszerkezeten belül. Gyorsabb, pontosabb és költségtakarékosabb megoldást eredményez a hagyományos rendszerekkel szemben a kevesebb targoncahasználatnak köszönhetően.  A Bayer Hungária nagyigmándi vetőmagüzemében telepített, 5 ezer raklap tárolókapacitású Stow Atlas Pallet shuttle rendszere számos egyedi technológiai és biztonsági igényt elégít ki a QLM gyakorlatorientált tervezésének és kivitelezésének köszönhetően.

„A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az egyedi méretű raklapokon, big bag zsákokban tárolt, ömlesztett árut a lehető legbiztonságosabban tudjuk tárolni – ismerteti a projekt célját Papp István üzemvezető. A 2 szint magas, így balesetveszélyes és dőléskor anyagveszteséggel járó tárolás helyett a QLM által telepített, shuttle állványrendszeren a zsákok immár stabilak, a forgási sebességhez méretezett 5 db shuttle kocsi pedig kíméletesen mozgatja az érzékeny árut. A Stow rendszer finom mozgása nagyban hozzájárul a stabil rendszerhez és a hibaszázalékok minimalizálásához. A biztonság maximalizálása érdekében az állványzat körvonalán egy komplett rácsozat biztosít védelmet, ha megbillen egy raklap, vagy megmozdul egy zsák esetlegesen megbillen.

A temperált raktár előírt 5–10°C-os hőmérsékletét klímaberendezések biztosítják, amelyek szerelhetősége miatt az állvány hátulján egy ún. karbantartó galériát és hozzá speciális lépcsőt alakítottak ki, a készülékek esetleges cseréje, elszállítása esetére pedig egy pluszfolyosót. Különleges igény volt még a tisztaság biztosítása. A vetőmagáru okán, a kártevők elleni védekezés érdekében a szokványos keresztgerendák helyett egy egyedi, a hagyományosnál magasabb alsó szintet építettek, hogy a tisztítórobotok elférjenek alatta.

Stow Pallett Shuttle állványrendszer

Az üzemi tapasztalatok alapján a gyártói garancia maradéktalanul érvényesül: a réstávolság-mentes állványrendszer a korábbi tömbös tároláshoz képest 50 százalékkal nagyobb tárolási kapacitást nyújt, a shuttle kocsik biztosította rövidebb ciklusidő pedig gyorsabb és hatékonyabb működést tesz lehetővé. A pontos és megbízható automatizált árumozgatás révén csökkent a sérülések kockázata, megszűnt a téves árukiválasztás, optimalizált operátori létszám mellett. „A sikeresen megvalósított projekt új kapukat nyitott meg a Bayer előtt: „A shuttle tárolórendszer rugalmasan automatizálható, hogy még tovább növelhessük a biztonságot. A QLM-mel karöltve már dolgozunk rajta, hogy automata állványkiszolgáló kocsit telepítsünk, tovább csökkentve az emberi feladatot és a hibázás lehetőségét” – tekintett a jövőbe az üzemvezető.

Stow Atlas 2 D rendszerünkről bővebben itt: https://qlm.hu/termekeink/allvanyrendszerek/stow-shuttle-web/

advanced-floating-content-close-btn