3 helyzet, amikor érdemes raktárirányítási szoftvert bevezetni

3 érv raktárirányítási szoftver bevezetésére

A működés mérése, elemzése, pontos előrejelzések, tervezés – egy cégnél minden működési területen fontosak, különösen a raktárban! A cég vezetésének naprakész riportokra van szüksége? A döntéselőkészítés igényli a gyors adatszolgáltatást és az áruk pontos nyomonkövethetőségét?
A felsoroltakra megoldást nyújt egy raktárirányítási szoftver (WMS). Milyen jelek utalnak arra, hogy érdemes bevezetni és milyen funkciói vannak? Cikkünk ezekkel a témákkal foglalkozik.

Összegyűjtöttünk három olyan helyzetet, amelyek azt mutatják, hogy egy komplexen működő raktár életében eljött az a pont, amikor érdemes tervbe venni a raktárirányítási szoftver bevezetését.

I. Nagy a fluktuáció a raktári dolgozók körében

Megfontolandó a raktárirányítási rendszer bevezetése, ha a raktárban dolgozó csapat létszáma és összetétele nem állandó. A WMS személyre szabottan osztja le a feladatokat a dolgozónak kiadott rádiófrekvenciás mobil eszközre, tabletre, stb., így az akár aznap állományba került dolgozó is teljesértékű munkavállalóként tud teljesíteni.

II. A hatékonyság növelését az eszközfejlesztéstől várják el

Önmagában a géppark bővítésével, vagy a tárolókapacitás növekedésével műszaki szempontból nő a raktárunk kapacitása, és legalább ilyen szintű folyamat- és teljesítménynövekedést érhetünk el, ha az operációnkat egy logisztikai szoftver vezérli.

QLM-WaProM raktárirányítási szoftver – a bevezetés megtérül!

III. A raktár automatizált működése szerepel a tervek között

Minden részlegesen vagy teljesen automatizált raktár működésének a hátterében egy raktárirányítási rendszernek kell lennie; enélkül az automatizált folyamatok nem működtethetők. Ha a tervekben – az elkövetkező 5-7 évre előre tervezve – szerepel a raktári folyamatok részleges vagy akár teljes automatizálása, az első lépés mindig egy Warehouse Management System bevezetése.

WMS vagy AI?

Miben különbözik a raktárirányítási szoftver egy készletnyilvántartó modultól, és miben hasonlít a mesterséges intelligenciához – ezek a kérdések merülhetnek fel, ha egy raktár még a logisztikai szoftver bevezetése előtt áll. A későbbiekben az egyre elterjedő mesterséges intelligencia a raktárak életében is megjelenhet. Többek között például olyan a WMS-ből származtatott adatok AI-vel történő feltanításával, mellyel a mindennapi operációnkat – például komissiózás, kartongöngyöleg optimális kihasználása – hatékonyabbá tudjuk tenni.

Raktárirányítási szoftver – nem csak készletnyilvántartó modul

A Warehouse Management System egy összetett funkcionalitással rendelkező program, amelynek csak egy funkciója a készlet nyilvántartása. A QLM-WaProM raktárirányítási szoftver kompatibilis az összes vállalatirányítási rendszerrel és több futárszolgálathoz, webshop modulhoz is kapcsolható, így valóban integráltan képes támogatni a működést!

Bővebben a QLM-WaProM raktárirányítási szoftverről.

advanced-floating-content-close-btn