Automata raklapos raktárak régen és most

Stow Atlas 2D automata raklapos tárolás

Az automatizáció rohamos fejlődése az elmúlt évtizedekben számos iparágban jelentős változásokat hozott. Az egyik ilyen terület a logisztika, ahol a raktárak működésének legalább részleges automatizálására folyamatosan nő az igény. Automata raklapos raktárakat leggyakrabban az iparban létesítenek, ahol a termékek mozgatását és tárolását nagy mennyiségben és nagy intenzitással végzik. Milyen technológiát érdemes választani, ha nagy mennyiségű, raklapon tárolt áru be- és kitárolását szeretnénk megoldani? Milyen előnyökkel járnak a különböző megoldások? Írásunk ezekre a kérdésekre ad választ.

Felrakógépes raklapos automaták

A felrakógépes raklapos technológia az 1990-es években jelent meg Magyarországon, és forradalmasította a raklapos áruk mozgatását. Ezek az automata berendezések képesek felvenni a raklapokat, majd a raklapos állványzat megfelelő helyére mozgatni azokat. Azonban  ennek a technológiának vannak korlátai, mivel a raktári állványzat folyosóiban egyidőben jellemzően egy felrakógép látja el feladatát, így a növekvő kapacitás és intenzitás igényt egy bizonyos szint felett csak további folyosók és gépek létesítésével lehet lekövetni, nem beszélve az ezzel járó komoly beruházási igényről. Viszont ezen technológia akár 20 évre is méretezhető és kiforrott mivolta miatt megbízhatóan üzemeltethető.

Stow Atlas 2D – a rugalmasabb megoldás – előny a gyártóknak

Az igények változnak és az energiaköltségek az elmúlt két évben jelentősen emelkedtek. Szükség van olyan technológiára, amely alternatív lehetőséget biztosít nagy mennyiségű raklap rugalmas tárolására – a Stow Atlas 2D rendszer ilyen.

Stow Atlas 2D a rugalmas megoldás

A rendszer alapja itt is egy raklapos állványzat, amelynek kialakítása rugalmasabban illeszthető a rendelkezésre álló területhez és skálázható a különféle igények szerint. Leginkább olyan területen van komoly előnye, ahol egy-egy féle árutípus több raklapos tárolása történik egy időben, ami leginkább gyártó cégeknél fordul elő. Az áruk mozgatását robotok, ún. shuttle-ok végzik, amik képesek a rakatok alatt elhaladni, áruval pedig a kijelölt közlekedési csatornákban mozogni. A felrakógépes megoldáshoz hasonlóan az állványzat egyik, vagy mindkét oldalán kerül elhelyezésre a kiszolgáló raklapos pályarendszer. A függőleges árumozgatást itt nem a felrakógép, hanem raklapos liftek biztosítják, amelyek akár képesek a robotokat is szállítani.

Stow Atlas 2D előnyök

A rendszer technológiai beruházási költsége hasonló a felrakógépes megoldáshoz képest, viszont az infrastrukturális igénye és az üzemeltetési költsége kisebb, így a teljes beruházási és üzemeltetési költség alapján egyértelműen gazdaságosabb megoldás.

  • Kialakítástól függően akár kisebb padlóterhelésekkel is lehet számolni, így olcsóbb padozat építhető.
  • Kisebb villamosenergia betáplálási igény – a robotokat töltőállomásokon keresztül töltjük, nem igényelnek nagy indítóáramot, és nem szükséges az egyidejűséget korlátozni.
  • Kisebb energiafogyasztás – a robotok tömege töredéke a felrakógépek tömegének (>10t), így a rakatok szállítása jóval gazdaságosabb.
  • Rugalmas – a mozgatásszámok változását a robotok számának változásával lehet lekövetni. Fajlagosan jóval alacsonyabb utólagos beruházással, akár szezonálisan, időszakos bérleménnyel.
  • Redundáns – egy-egy robot kiesése nem okoz számottevő fennakadást – ezzel szemben egy felrakógép kiesése egy komplett raktári folyosót blokkol, javítása hosszabb időt is igénybe vehet.

Fenti előnyök akkor tudnak leginkább érvényesülni, ha a rendszer méretezve van a feladatra, amely során az állványzat a tárolandó rakatféleségekhez van igazítva, a csatornamélységek és folyosóelrendezés pedig a tárolandó mennyiséget és mozgatásszámot veszi alapul, mint ahogyan a fejrész, vagy fejrészek, amelyek biztosítják a be- és kimeneti szakaszokat.

Melyik technológiát érdemes választani?

Automata raklapos raktárak létesítésekor érdemes figyelembe venni, hogy az Atlas 2D állványrendszer számos előnnyel rendelkezik, azonban igazán jól csak abban az esetben használható, ha egyféle árutípusból több rakatot is tárolunk egy időben. Nagy mennyiségű, de egyedi rakatok tárolásához, ahol fontos a rakatok azonnali, 100%-os elérése, a felrakógépes raklapos automaták jelentik a hatékony megoldást, mert lehetővé teszik a rakatok közvetlen hozzáférését.

A Stow Atlas állványrendszerekről bővebben is olvashat.

advanced-floating-content-close-btn