Hogyan előzzünk meg 100 milliós baleseteket?

Raktári környezetben évente közel 1200 munkahelyi baleset történik Magyarországon, amely átlagosan napi 4 alkalom. Ez a szám elgondolkodtató és cselekvésre ösztönző, amennyiben a cégek továbbra is versenyképesek és költséghatékonyak akarnak maradni a piacon. 

A raktárakban dolgozók biztonságának problémáján kívül, komoly következményeket okozhatnak azok az anyagi károk, amelyeket emberi mulasztás, elavult gépek vagy nem megfelelő biztonságtechnikai eszközök részleges vagy teljes hiánya okoz. Az ilyen jellegű balesetek komoly anyagi terhet okozhatnak a további munkafolyamatok ellátása során, az utólagos hibaelhárítás és korrigálás plusz időbefektetést jelent, és rontja a gyár működésének hatékonyságát.

A QLM szakértői felmérik a raktári járművekkel kapcsolatos kockázatokat és javaslatot tesznek azok kezelésére. Továbbá a dokkolási folyamatok biztonságának maximalizálására a PAS 13:2017 gyakorlati kódex és a FEM European Materials Handling Federation EN 11.005 irányelvei alapján.

A QLM által forgalmazott A-Safe biztonságtechnikai megoldások akár már 1.5-2 éven belül megtérülő beruházást jelentenek a hagyományos biztonságtechnikai elemekkel szemben. Ennek oka, hogy ezek használatával jóval kevesebb javításra van szükség, a sérült elemek és eszközök cseréje egyszerűbb. Ennek köszönhetően a targoncák, munkagépek hosszabb ideig maradnak épek, nincs feleslegesen elvesztegetett munkaidő ráfordítás.  

Népszerű és hatékony megoldások

A QLM egyik kedvelt biztonságtechnikai megoldása az „okos” jelzőlámpa, amely a raktári kereszteződések balesetei megelőzésében játszik kulcsfontosságú szerepet. A rakodási útvonalak kereszteződéseiben elhelyezett tükrök gyakran opálosodnak, a közlekedő anyagmozgató eszközöket, gyalogosokat nehezen látható alakok formájában láttatják. Mindezt aktív figyelmeztetés nélkül. A Rite-Hite Safe-T Signal „okos” kereszteződés jelzőlámpa folyamatosan felügyeli a forgalmat, figyelemfelkeltő LED világítással jelzi a többi útvonal állapotát, megállási kötelezettséget. Így az esetleges balesetek, koccanások, korlát leszakadások könnyedén elkerülhetők

Rugalmas ütközésvédelem 

A másik hatékony biztonságtechnikai eszköz a rugalmas ütközésvédelem, amelynek köszönhetően megakadályozható, hogy a fémkorlátok kiszakadjanak a helyükről. A megfelelően kiválasztott A-SAFE rugalmas védelmek használatával a terhelés elnyelődik, nem sérül a targonca, nem deformálódik a védőkorlát, nincs padló sérülés. Emellett, a fagytérben is alkalmazható.

Rugalmas állványláb-védelem

A védelem nélkül hagyott, hagyományos fém védelemmel ellátott állványok esetében a targonca ütközésekor az állványláb roncsolódik, ami akár életveszélyes balesethez, az áru és a többi állványrész sérüléséhez is vezethet, amelynek komoly anyagi vonzata is van. Az A-SAFE rugalmas állványláb-védelemnek köszönhetően a terhelés elnyelődik, az állványláb, az áru és a targonca sérülése könnyedén elkerülhető.

Rite-Hite lebegő ütköző

A gumiból készült dokkoló ütközők akár 3 havonta cserére szorulnak, és az épület is könnyen sérülhet, ha ez elmarad.  Ezzel szemben a Rite-Hite lebegő ütközők ellenállnak több mint 16 t nyomásnak, robosztus acél burkolatukkal, öntött gumi belsejükkel 1 év alatt megtérülő, végleges megoldást jelenthetnek.

Innovatív magasságvédelem

A mennyezeti szerkezetek és egyéb, magasan elhelyezkedő értékek megfelelő védelem hiányában folyamatosan ki vannak téve a jármű általi ütközéseknek. Az A-SAFE magasságvédő megóvja a magasan lévő értékeket a mozgó járművek okozta sérülésektől, a károkozás megelőzése érdekében pedig fény- és hangjelzést bocsát ki. Könnyen és gyorsan telepíthető, felhasználható ajtókeretek, dokkoló állások, függő folyosók, galériák, csőrendszerek védelmére.

Egy optimálisan megtervezett raktár egy vállalkozás jövőjének kulcsa: megalapozza a biztonságos működést, és teret ad a fejlődésnek. A QLM professzionális szakértőkből álló csapata kiemelt figyelmet szentel arra, hogy partnerei megfelelő biztonságtechnikai rendszerrel és eszközökkel rendelkezzenek, javítsák a munkavégzési körülményeit, és így hatékonyabban dolgozzanak. A biztonságtechnikai megoldások gyorsan implementálhatók, és a logisztikán belül is hamar megtérülő beruházást jelentenek. 

Amennyiben felkeltették érdeklődését a biztonságtechnikai megoldások, nézze meg biztonságtechnikai eszközeink széles kínálatát!

advanced-floating-content-close-btn