Lépj szintet a hatékonyságban! Az EHS sem akadály!

Biztonságos anyagmozgatás

Szükségszerű, hogy a hatékonyság rovására menjen a baleset-megelőzés? Az általunk kiépített biztonsági rendszerekkel nem kell kompromisszumot kötni: egyszerre emelhető a tevékenység hatásfoka és a munkavédelem szintje.

A győri Busch-Hungária évente 43 ezer tonna magas hozzáadott értékű gömbgrafitos öntvényt (kerékagyak, futóműalkatrészek, féknyergek, differenciálházak és kormánymű-házak) állít elő a haszongépjármű-ipar számára Magyarország legnagyobb vasöntödéjében. A vállalat az utóbbi években számos beruházást hajtott végre a termelékenység és a hatékonyság növelése érdekében. Az intenzív fejlesztésnek köszönhetően 2017–2021 között másfélszeresére nőtt a feldolgozott nyersanyag és az előállított öntvények mennyisége, ezzel együtt az üzemben nőtt az anyagmozgató járművek forgalma is.

A társaságnál a személyi biztonság kiemelt szempont, ezért a forgalom növekedésével párhuzamosan gondoskodni kellett a munkavédelem megerősítéséről is. A csaknem 1500°C-os olvasztott fém szállítása önmagában is óriási körültekintést és pontos ütemezést igényel, hogy se anyagi kár ne keletkezzen, se személyi sérülés ne történjen az anyagmozgatás során. A megnövekedett targoncaforgalom pedig további odafigyelést követel az összes dolgozó részéről.

A Busch-Hungáriánál a dolgozók biztonsága kiemelt szempont, ezért a forgalom növekedésével párhuzamosan gondoskodtunk a személyi és járműközlekedés biztonságának megerősítéséről is.

Az anyagmozgató rendszer tervezése során a QLM szakembereivel szorosan együttműködve alakították ki azt a hatékony és egyben biztonságos infrastruktúrát, amely tökéletesen támogatja a megnövekedett forgalmat úgy, hogy az EHS szempontok is a legteljesebb mértékben érvényesülnek. A tervezés során a QLM mérnökei 9 olyan kritikus területet találtak, amelyeknél a biztonság maximalizálása volt szükséges. A QLM megoldása fokozott figyelemre készteti a közlekedés minden szereplőjét. Rendkívül markáns jelzéseket ad, amire az üzemi körülmények között különösen szükség van: erős hangjelzéssel és látványos fényhatással hívja fel a figyelmet a járművek közeledésére. Az öntödében kiépített rendszer a legkorszerűbb rádiófrekvenciás technológiára épül, pontos és megbízható, nem utolsósorban pedig testre szabható. A Busch-Hungáriánál a saját biztonsági követelményeiknek megfelelően állíthatták be, hogy a rendszer milyen távolságból jelezze a targonca közeledtét.  

„A kollégák számára épp olyan fontos a biztonság, mint a vállalat számára. A biztonságot erősítő, új jelzőrendszert egyöntetűen pozitívan fogadták a munkatársak” – értékelte a projektet Lesz Sándor, a társaság minőségirányítási és EHS vezetője. A fejlődés fenntartása érdekében a Busch-Hungária a meglévő tárolási kapacitások bővítése mellett döntött. Már dolgoznak egy új magasraktár kialakításán, amely projektben – a korábbi kiváló tapasztalatok okán – ismét a QLM szakértelmére támaszkodnak.

Bővebben ipari biztonsági rendszereinkről: https://qlm.hu/termekeink/munkabiztonsagi-rendszerek/

advanced-floating-content-close-btn