A raktárirányítási rendszernek kulcsfontosságú szerepe van a raktárfejlesztésben

WMS, raktárirányítási rendszer, raktárfejlesztés

A munkaerőhiány komoly problémát jelent a logisztikai szektorban, különösen az ország középső és nyugati részén, vannak olyan vállalkozások, amelyek nem képesek feltölteni a szükséges létszámot – mondja Pári Róbert, a raktárrendszerek kialakításával és működtetésével foglalkozó QLM Logistics Solutions ügyvezetője. A fejlesztések sok szempontból megoldást jelenthetnek, de cégfüggő, hogy kinek mekkorát, illetve milyen és mekkora fejlesztésekre lehet szükség, ugyanis minden raktár egyedi.

Bizonyos esetekben már a folyamatok egyszerűsítése esetleg raktározási szoftver bevezetése azt eredményezheti, hogy kevesebb emberre van szükség, vagy a meglévő létszámmal gyorsabban, hatékonyabban tud működni egy raktár. A raktár teljes automatizálása nagy beruházás, komoly befektetést igényel, ebbe csak olyan cégeknek érdemes belevágniuk, amelyek 5-10 évre biztosan látják előre a jövőjüket. Ráadásul „tíz olyan cégből, akik az automatizálási igényüket megfogalmazták, csak kettőnek van valóban szüksége teljesen automata raktárra. Sokszor fordul elő, hogy nem automata, hanem félautomata rendszer is elég” – véli Pári Róbert. De a félautomatizálás is jelentős eredményeket hozhat, például egy félautomata targoncahajtott szállítópálya beszerzésével vagy a komissiózást segítő szortírozópályaszállítószalag telepítésével.

Nagyon sok változótól függ, hogy egy cég mennyit nyerhet raktárfejlesztésekkel. Egy olyan vállalat, amelynek működésében hangsúlyos szerepet játszik a komissiózás egy raktárirányító szoftver bevezetésével akár 25-30 százalékos megtakarítást is elérhet el. Fontos szempont, hogy egy raktárirányító szoftver (amely nem csak a készleteket tartja nyilván, hanem lépésenként kezeli és irányítja a folyamatokat) használata mellett egy új komissiózó kollégát egy nap alatt be lehet tanítani, hiszen a szoftver azt is megmondja, pontosan hová kell mennie egy adott tételért, sőt biztosítja, hogy a komissiózók ne ütközzenek egymással. Irányító szoftver nélkül az új kollégák betanulása hónapokba telhet.

A raktárfejlesztések során a cégek által elkövetett legtöbb hiba, hogy túl gyorsan akarják megvalósítani őket – véli Pári Róbert. Egy jó fejlesztést nem lehet megérzések alapján kivitelezni, mindenképpen folyamattervezésre van szükség. Sokan egyszerűsítik a feladatot: túlzsúfolják a raktári állványokat, így nem marad elég hely a manipulációs feladatok elvégzésére és esetenként le is kell aztán bontaniuk az állványzat egy részét. Olyan kérdések, amelyek az anyagáramlásról és azok jellemzőjéről, a raktárban dolgozó emberek számáról, elvárt tudásukról, az elvégzendő feladatok ütemezéséről szólnak, gyakran nem kerülnek előtérbe. Így könnyen épülhet olyan raktártechnológia, amely csak komoly kompromisszumok mellett képes ellátni feladatát, nagyobb létszámmal, magasabb költségek mellett. „Nem lehet egy raktárban úgy gondolkodni, mint ami csupán egy tároló” – mondja Pári Róbert. A teljes folyamatot előre kell ismerni, modellezni, adott esetben szimulációt futtatni. A jó raktárirányítási rendszer kulcsfontosságú, a fizikai eszközöket pedig az előre meghatározott lépésekhez, folyamatokhoz kell igazítani. Mindezzel érdemes erre szakosodott vállalkozást megbízni, egyrészt szakértelmet igénylő munkáról van szó, másrészt kívülről könnyebb friss szemmel nekilátni a tervezésnek.

Szerző: Kovács Gábor , a HVG újságírója. A cikk a HVG márciusi számában jelent meg.

Bővebb információ termékünkről itt érhető el: https://qlm.hu/raktariranyitasi-szoftverek/

advanced-floating-content-close-btn