Maximalizált raktárkapacitás

Maximalizált raktárkapacitás

A versenyképes termelés egyik legfőbb jellemzője a nagyfokú hatékonyság. Ezt nemcsak a termelési volumenek, a gyártási minőségek határozzák meg, hanem a rendelkezésre álló területek gazdaságos kihasználása és azok hatékony működtetése is. A gyártók törekvése, hogy a magas költségekkel létrehozott termelőterületeket maximálisan töltsék fel a produktív gyártógépekkel, gyártósorokkal, gyártócellákkal és minimalizálják a gyártásközi tárolást szolgáló felületeket. Milyen egyedi megoldást fejlesztett ki ennek érdekébe a QLM? Erről kérdezzük Bérces Pált, a QLM cég ügyvezető-tulajdonosát:

Milyen feladat ösztönözte a QLM céget, hogy ezzel a problémakörrel foglalkozzon?

Egyik partnerüknél jelentkező konkrét probléma volt a „gyújtó szikra”. A termelési területre folyamatosan újabb és újabb gyártósorok érkeztek, amelynek eredményeként folyamatosan csökkentek a gyártásközi tárolásra használható felületek. A gyártó termelési területének közepén volt egy nem túl nagy alapterületű helység, amely dedikáltan termelési raktárként működött. Ott egy padlószintről manuális kiszolgálással támogatott raktárt működtettek. Tekintve, hogy a helység tárolókapacitása kicsi volt, így az alkatrésztároló egységek –, tárolómagazinok – nagy része a termelési területen lett tárolva. Ezzel természetesen párosult némi logisztikai káosz is. Ezzel a problémával kerestek meg minket: minden tárolómagazint, amelyben félkésztermék van, a gyártásközi raktárba akartak tárolni.

Erre a problémára nem voltak a piacon elérhető standard raktártechnikai megoldások?

Meglepődtünk mi is, de nem találtunk és úgy tűnik, hogy a konkurenciáink sem tudtak megfelelő technikával előállni. A terület adott volt, a raktár belmagassága (4,7 m) lehetővé tette, hogy a tárolási magasságot növeljük, azonban az ismert megoldások, mint például a galériás polcos állvány, a mozgatható polcos állvány, az automata páternoszterek, liftek, a magas emelésű komissiózó targoncákkal kiszolgált polcos állványok egyike sem biztosította az elvárt paramétereket.

A megrendelő milyen elvárásokat fogalmazott meg a tárolással szemben, hogy ez a probléma egy szinte megoldhatatlannak tűnő feladat volt?

A legfontosabb kérések a következők voltak: a tárolókapacitást szerették volna a meglevő raktári kapacitás minimum háromszorosára növelni a raktárhelység növelése nélkül. Elvárás, hogy valamennyi tárolóegység közvetlenül elérhető legyen, azaz ne kelljen az elérés előtt átmozgatni a többi tárolóegységet. A raktárban 2 eltérő méretű tárolóegységet kell tárolni megfelelő rugalmasság mellett, két nagy tárolóegység helyére, lehessen betárolni 3 kisebb tárolóegységet. A kiszolgálási sebességgel szemben elvárás volt, hogy egy be- vagy kitárolás végrehajtása az indítást követő maximum 1 percen belül befejeződjön. A tárolási nyilvántartást, illetve a tárolási logikát a meglevő raktár-irányítási szoftverükkel akarták végezni. Speciális jogosultság – pl. targoncavezetői engedély – ne kelljen a raktárrendszer működtetéséhez.

Erre a kihívásra milyen megoldást javasolt a QLM?

A mi megoldásunk a QLM Maximized! Ez egy olyan automata raktár, mely több eddig is létező raktártechnikai megoldást ötvözve biztosítja az elvárások teljesítését. A tér maximális kihasználását a síneken precíziósan mozgó és speciálisan kialakított, felszerelt polcos állványrendszerekkel értük el. Azok kiszolgálását, illetve a hatékony anyagmozgatást egy automata felrakógép és az állványsorok között a megfelelő tárolószinten közlekedő shuttle- kocsi biztosítja. Ezek hatékony együttműködésének, illesztésének a megoldása volt az igazi kihívás.

Milyen tulajdonságát emelné ki a QLM Maximized- nek, amitől kiemelkedik más megoldásoktól?

A QLM Maximized adott helyre – hosszra, szélességre, magasságra – illeszthető, ezzel biztosítva a maximális tárolókapacitást egy adott térben. Nincsenek standard méretek. Maximális rugalmassággal tervezhető.

Említette, hogy a QLM Maximized logisztikai irányítását a megrendelő WMS rendszere biztosítja. Tehát a megrendelőnek kell rendelkeznie valamilyen raktár-irányítási szoftverrel, hogy a QLM Maximized telepíthető legyen?

Nem, ez nem elvárás. A QLM cég rendelkezik egy saját fejlesztésű, QLM WaProM nevű korszerű, rendkívül széleskörű logisztikai megoldásokat biztosító raktár-irányítási szoftverrel. Ennek megfelelően a QLM Maximized önállóan is telepíthető, illetve meglevő raktár-irányítási szoftverrel is illeszthető.

Ha ez a megoldás nem volt korábban elérhető a piacon, akkor a QLM cég hogyan tudta ezt a rendszert megépíteni?

A technológiai ötletünk alapján magyar mérnökökkel, technikusokkal, gyártókkal közösen terveztük meg, gyártattuk le a komponenseket és valósítottuk meg a QLM Maximized-et. Ez egy alapvetően magyar raktártechnikai megoldás! Az automata raktárrendszer bizonyított, az elvárásokat teljesíti. A megrendelő termelési területéről eltűntek a tárolóegységek, a felszabaduló területeken újabb termelőegységeket lehetett beüzemelni, így újabb – jelentős beruházási költséggel bíró – gyártócsarnok építése nélkül tudja a termelést bővíteni, profitot növelni.


Ez a példa jól szemlélteti, hogy a QLM mérnökei képesek az adott kihívásra optimális válaszokat adni, megoldásaikat nemcsak a már ismert megoldáshalmazban keresik. Nyitottak az újra, innovatív megoldásaikkal hatékony, kiszámítható rendszereket teremtenek megbízóik részére, szolgálva ezzel a megrendelők hatékonyságát, termelőképességét. Így lesz a QLM a rend lelke!

advanced-floating-content-close-btn