A hatékonyabb gyártás kulcsa: automata raktár

Automata raktár a gyártóüzemben

Ügyféligény alapján tervezett gyártásközi automata raktár, ami nem kizárólag raktárként, hanem gyártáskiszolgáló egységként is funkcionál. Az automatizált működés elemeit – felrakógépeket, raklapos állványrendszert, szállítópályarendszert, és a raktár- és folyamatirányító szoftvereket (QLM-WaProM, QLM-MFC) – rendszerintegrátorként a QLM szállította.
Esettanulmányunk 2024.05.08-án a Transpack.hu online felületen is megjelent.

A Platt 2003 Kft. hegesztett lemezalkatrészek gyártásával foglalkozik és jelentős részben exportpiacra dolgozik. A cég folyamatosan fejlődik, a megrendelésszám nő. Ezért a gyártáskapacitást és a gyártásközi tárolórendszert is bővíteni kellett.

A vállalkozás gyártóüzeme és irodái Felsőtárkányban találhatóak, a gyártott termékek jelentős része biomassza tüzelésű kazántest. 2021-ben kezdték el a beruházás tervezését, mert stabil és hosszútávon bővülő trendet láttak a piacon. A beruházás tervezésekor célként fogalmazódott meg a kapacitás fejlesztése és a hatékonyság növelése. A munkaerőhiány, mint a fejlődés gátja egyértelműen az automatizálás irányába terelte a fejlesztést.

Előzmények: automata raktár a gyártáskiszolgálásban

Ládás felrakógép automata raktárban

Magát a beruházást alapos előkészítés előzte meg. Osztrák partnerüknél látott raktártechnológia inspirálta ügyfelünket a gyártástámogató raktár fejlesztésének elindításában. Ügyfelünk korábban érdeklődött már több nemzetközi cégnél is, de a QLM volt az, aki a – jelenleg már megvalósult – koncepciót tervezte.
A tervezési folyamatban az ügyféllel közösen felmértük az akkori gyártás logisztikai működését, rögzítettük a kapacitásigényt meghatározó paramétereket. Majd az elkészült tervekkel az egyedileg felmerülő igényre is választ adtunk.

Az automata raktár műszaki paraméterei

Fontos megemlíteni, hogy a beruházás megvalósítására egy már létező, 4000 m² alapterületű, alacsony belmagasságú gyártócsarnok állt rendelkezésre. Annak ellenére, hogy az épület adottságai behatárolták a projektet, a QLM által megtervezett és megvalósított automata, két felrakógéppel működő raklapos állványrendszer közel 1000 tárhelyet biztosít. Felrakógépenként és óránként körülbelül 70 db ki- és betárolási műveletet végez el a rendszer. A tárolórendszert és a gyártócellákat anyagáramlás szempontjából 16 zsilip köti össze. A két felrakógép munkafolyosója közötti kapcsolatot acél galériaszerkezettel telepített szállítópálya biztosítja.

A kezdeti igényhez képest funkcionalitásban többletmegoldásokat is szállítottunk, hiszen a működést szoftvereink – a QLM-WaProM, és a QLM-MFC anyagáramlást vezérlő szoftver – irányítják.

A WMS raktármenedzsment szoftvert integrálni kellett a Platt 2003 Kft.-nél korábban bevezetett ERP rendszerrel, így nem kettő, hanem három cégnek kellett szorosan együtt dolgoznia. „A QLM nagyon sokat segített abban, hogy ez az integráció problémamentesen megtörténhessen. Mi nem egy kész rendszert vásároltunk, hanem egy egyedi fejlesztést, és a folyamat során rengeteg akadállyal találkoztunk, amit meg kellett oldani. Gondolok új tervezésekre, vagy biztonsági rendszerek fejlesztésére és ebben a QLM proaktívan és jól tudott reagálni és megfelelő megoldásokat hozott.” – ismerteti az elért eredményt Virág László ügyvezető igazgató.

Az automatizálás eredménye

A Platt 2003 Kft. nem egy kész rendszert vásárolt, hanem egyedi megoldás megvalósítására keresett üzleti partnert. Az igények és az elvárások megértését követően a projekt eredménye egy olyan gyártáskiszolgáló raktárrendszer lett, ami a tárolás mellett a munkahelyek alapanyaggal, félkész termékkel történő kiszolgálását is elvégzi.

A cég alapvetően kis és közepes szériájú gyártásokkal foglalkozik. Rendelésre gyártanak, nem raktárra, és összetett alkatrészekkel dolgoznak, ami egy nagyon komoly logisztikai kihívás. A múltban a hagyományos rendszerekkel jelentős várakozási idők voltak, nem minden esetben tudták az egyes munkaállomásokra időben szállítani a munkadarabot.

Ezért az új rendszerrel szemben az volt az elvárásuk, hogy a várakozási idők megszűnjenek. Tehát ha egy dolgozó lehívja a munkavégzéséhez szükséges anyagot, akkor ez 2 percen belül a munkahelyén legyen. Az automatizálással kapcsolatban támasztott igény megvalósult, ami 15-20%-os hatékonyságnövekedést eredményezett a gyártásban.

QLM fejlesztés: Automatizált raktár a Platt 2003 Kft.-nél

A gyártásközi automata raktár egyedisége

Az automata raktár alkalmas arra, hogy kézi raklapmozgatóval lehessen belőle ki- és betárolni a rakatokat. Az alapanyag/félkész paletták maximális tömege 650 kg. Ami ebbe a 650 kilogrammba és a legnagyobb térfogatba befér, az minden egy kézi raklapemelővel ki- és betárolható. Nem szükséges speciális targonca és anyagmozgatógép-kezelői engedéllyel rendelkező személy a tárolórendszer üzemeltetéséhez. Ügyfelünk ezt a rendszert úgy álmodta meg, hogy a hegesztési és egyéb műveleteket végző dolgozók tudják kezelni a rendszert.

QLM-WaProM WMS– plusz üzleti előny a jövőben

”Magához a raktárrendszerhez mi a QLM cégtől egy raktármenedzsment szoftvert is vásároltunk és bevezettünk, és szeretnénk a jövőben ezt a raktármenedzsment rendszert nem csak az automata raktárban használni, hanem a vállalat többi területén és raktárában is.” – emelte ki Virág László ügyvezető igazgató.

A raktár-automatizálás trendjeiről és raktár-automatizálási megoldásainkról bővebben is olvashat. Vegye fel velünk a kapcsolatot és tervezzük meg együtt az Ön raktárát is!

advanced-floating-content-close-btn