Egy raktár energiaköltség-csökkentésének legnépszerűbb módjai

raktár energiahatékonyság csökkentés

Egy raktár kiadásainak jelentős részét az energiaköltségek teszik ki. Mivel az elmúlt években többszörösére nőttek az energiahordozók árai – mely hatványozottabban érinti az ipari szegmenst – ez egyre súlyosabban érinti a logisztikai szektor résztvevőit.

Termelői és fogyasztói energiaárak

Az energiafelhasználás korlátozása, optimalizálása ennek köszönhetően kulcsfontosságú témává vált a raktárlogisztika területén is.

Egyre több cég lép ez ügyben, hiszen gyakran már kis befektetéssel is jelentős megtakarítást lehet elérni egy-egy raktár estén, így rövid távon megtérülnek ezek az energiahatékonysági beruházások.

Hogyan lehet csökkenteni raktáraink energiafelhasználását?

Ha az energiakiadások csökkentésére gondolunk, az első pillanatban legtöbben a napenergia felhasználására gondolnak, de szerencsére sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre egy raktár energiaigényének biztosítása során.

Azonban mielőtt megvásárolnánk az első napelem panelt, szigetelnénk épületünket, lecserélnénk kapuinkat, célszerű egy energiahatékonysági auditot elvégezni. A különböző energiafogyasztókon eltérő módon és mértékben célszerű fejlesztést végezni. Ne a nemzetközi statisztikákból induljunk ki, hiszen míg egyes raktárak a hőmérséklet szabályzáson, addig más raktárak például a világításon tudnak számottevő megtakarítást elérni.

Raktári hőkamera

Célszerű ROI alapján fejleszteni, hogy a lehető legkisebb kiadással a lehető legnagyobb eredményt érjük el. Egy egyszerű példával számolva, ha 3000 Euro beruházással a 100 Euro-val csökken a havi áramfogyasztásunk (ahol így a 30. hónap után térül meg a befektetésünk), akkor célszerűbb 6500 Euro-t rászánni arra, hogy havonta 600 Euro-val csökkenjen az gázfogyasztásunk (így ezzel már a 11. hónaptól megtérül a beruházás).

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy olyan látványos és népszerű energiahatékonysági beruházásba fognak, mely terület fejlesztésével csak kismértékű eredményt érnek el, ahelyett, hogy egy átgondoltabb és nem is feltétlenül drágább fejlesztést követően látványosabb megtakarítást érnének el.

Az energiafókuszú megközelítés nemcsak anyagi megfontolásból fontos, hanem a környezetvédelmi normákat és jogi előírásokat is szem előtt kell tartani egy raktár megalkotása, vagy modernizálása során. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár népszerű és hatékony eszközt, mellyel jelentős energiahatékonysági eredményeket érhetünk el.

Szigetelt ipari ajtók telepítése

A burkolati elemek szigetelése manapság már gyakori a raktárak esetén is, de az ajtók, ablakok kiválasztása során sokan kevésbé mérlegelik a szigetelési tulajdonságaikat, holott egy jó kialakítású, telepítésű ajtó, ablak segítségével számottevő eredményt érhetük el. Egy átlagos környezeti hőmérsékletű raktár esetén is célszerű figyelni erre a tényezőre, fagyteres raktárak esetén viszont nélkülözhetetlen a hőtartó ajtók alkalmazása.

A fagyteres raktárak gazdaságos üzemeltetése gyakorlatilag elképzelhetetlen megfelelően szigetelt és hatékony működésű ipari ajtók nélkül. Ugyanis nem pusztán a csukott ajtó hőtartása számít, hanem egy raktári térben a gyakori nyitás-zárás során számottevő hő/hidegveszteség léphet fel, ha egy ajtó a szükségesnél tovább van nyitva.

Raktári gyorskapu

A lassú ciklusidejű ajtók az egyik legfőbb okozói a meleg levegő beszivárgásának, ami így folyamatos jegesedéshez és intenzív hűtéshez vezet. A szigetelt gyorskapuk alkalmazása azonban számottevően csökkenti a meleg levegő bejutását és a jegesedést, mely így hatékony energiafelhasználást tesz lehetővé.

A gyorskapuk szigetelési képessége és sebessége mellett a megfelelő méretezés is döntően befolyásolja a hatékonyságukat. Célszerű minél kisebb ajtót választani, ami a folyamatainkat még megfelelően kiszolgálja, de nem nagyobb a szükségesnél, mert így nagyobb felületen szökik be a hő.

Az áthaladás optimalizálását lehet javítani automata kapukkal, melyek érzékelik a targonca közeledését és a megfelelő ütemben nyílnak ki, ennek köszönhetően a targoncának nem kell a szükségesnél nagyobb mértékben lelassítania a kapuhoz érve, illetve lassabban áthaladnia. Természetesen a raktári folyamatok sebességének növelése munkavédelmi szempontból is kritikus szempont.

Egyre több fejlett munkavédelmi eszköz támogatja a raktári folyamatok gyorsítását. Például chippel, vagy lézeres érzékeléssel nyitódó és záródó kapuk, biztonsági korlátok, holttérfigyelők stb., melyek a gyorskapukkal összehangoltan egyidőben gyorsítják a raktári ciklusidőt, illetve növelik a dolgozói és termékbiztonságot.

Raktár gyorskapu irányító panel

Az ajtók szigetelése nemcsak fagytéri alkalmazás során kritikus, hanem például az általános dokkolóállomásoknál, ahol a kamionok raktere és a dokkoló kapu között jelentős hőhidak képződhetnek, melyeken át a hideg, vagy éppen meleg levegő egyaránt ronthatja az elvárt raktéri hőmérsékletet. Ezeket ma már hatékony, rugalmas és strapabíró eszközökkel tudjuk orvosolni, mely intenzív kamionos és targoncás forgalom esetén különösen fontos.

Ventilátorok telepítése

Raktár légcserélő ipari ventilátor

A nagy belmagasságú raktárak fűtése, hűtése különösen nehéz, mivel a 10-20 méteres belmagasságú raktárak talajszintjét jelentős energiafelhasználással tudjuk csak fűteni.

Azonban az ipari levegőforgató ventilátorok hatékonyan tudják megtörni a különböző hőmérsékletű légrétegeket, ezzel elérve azt, hogy a fűtött levegő a talajközelbe jusson, vagy éppen a lapátok irányának állításával a hűtést támogassuk.

Raktárunkat osszuk fel hőmérséklet szerint, amennyiben különböző hőigényű termékeket raktározunk. A hűtött területen tartandó árukat válasszuk le azoktól, melyeknél nem szempont a hőmérsékletszabályzás. Így számottevően kisebb teret kell hűteni, vagy éppen fűteni, mely drasztikusan csökkenti számlánkat.

Fényvezérlés

A megfelelő világítás kulcsfontosságú egy raktár esetében, ahol gyakran a nappali természetes fény mellett is szükséges a világítás biztosítása, de például több műszakos raktár esetén jelentősen több energiát kell fordítani a megfelelő fény biztosítására.

Raktári térben lévő fényvezérelt világítás

Az energiafelhasználás csökkentésének egyik módja magának a világítótestnek a cseréje. A modern, ledes eszközök ma széleskörűen lefedik az összes világítási igényt, illetve kedvező az energiafelhasználásuk.

Azonban a megfelelő fogyasztó kiválasztása csak az egyik szempont, hiszen megfelelő tervezéssel gyakran bőven elég a kisebb teljesítményű, vagy kevesebb világító egység elhelyezése.

Például magas raktárak esetén törekedjünk arra, hogy a világítás ne feltétlenül a teljes légteret világítsa be, hanem pusztán a hasznos teret. Nem mindegy, hogy 14, vagy 20 méter magasból kell a talajszintet megvilágítani.

Szintén felesleges teljes magasságból megvilágítani a talajszinti közlekedési folyosókat, vagy a talajszinti komissiózás során a 10 méter magas raktár egészét, illetve a nem használt területet. A világítás megtervezésekor gondoljunk a raktári folyamatokra. Ha a 3000 nm-es raktárunkból 2000 nm területet csak egy műszakban használunk, a maradék 1000 nm területet pedig napi 16 órán át, akkor felesleges mind a 3000 nm-es területet folyamatosan világítani.  

Raktár világítása természetes fénnyel
Raktár világítása természetes fénnyel

Manapság egyre fejlettebb megoldások vannak a természetes fény felhasználására és a tervezés során az ablakok elhelyezésekor egyre nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő természetes fénymennyiség biztosítása. Egy automatikus fényszabályzó rendszerrel és energiatakarékos világítóeszközökkel kombinálva kiváló eredményt érhetünk el.

Raktár folyamatainak optimalizálása

Bár nem szigorúan energiafelhasználási tényezőkre kell itt gondolni, végső soron jelentős megtakarítást érhetünk el ezen a területen is. Tapasztalatunk szerint minden raktári folyamatot lehet és érdemes is optimalizálni, a kérdés csupán az, hogy mely fejlesztésekkel érhetjük el a legnagyobb eredményt. Vizsgáljuk felül folyamatainkat és végezzünk kalkulációkat.

Például könnyen lehet, hogy ha hatékonyabb és gyorsabb targoncáink vannak, azokból 6 helyett elég 4 targonca. Ha biztonságtechnikai okokból a targoncáink csak 5km/h-val közlekednek, akkor vizsgáljuk felül, hogy ezen nem változtathatunk-e.

Elképzelhető, hogy elég lenne csak a folyosók kereszteződésében automatikusan lelassulnia a targoncáknak, míg a védett folyosókon közlekedhetnének 8km/h-val is, vagy gyalogosérzékelő szenzor beépítésével dinamikus személyvédelmi funkciókat alkalmazni.

Ezen fejlesztések a legtöbb raktárban a munkavédelmi előnyeik kapcsán kerülnek megfontolásra, ám a raktári hatékonyság fejlesztésére érdemes több aspektust is figyelembe venni.

Tárolt termékek elhelyezése a raktár területén

A raktárakban tárolt termékek még ma is gyakran „véletlenül”, vagy ideiglenes okból kerültek az adott folyosóra, vagy adott polcra és megszokásból vannak ott még most is. Elképzelhető, hogy egy korábbi termékportfólió alapján került kialakításra a mostani elrendezés, mely akkor még megfelelő volt, de a folyamatok, termékek és forgási intenzitás átalakulására nem reagált megfelelően a raktár, így most a betárolás, kitárolás, komissiózás felesleges pluszmunkával jár.

Ez egy lassú raktár esetén nem feltétlenül okoz nagy gondot, de ha magas az áruforgás sebessége, akkor már jelentős időt és energiát spórolhatunk egy ideális elrendezésű raktárral.

Ha maradunk a targoncás példánál és 6 helyett 4 targoncával oldjuk meg raktári folyamatainkat, akkor két targoncával kevesebbet kell tölteni, tárolni, szervizelni, vagy szélsőséges esetben alacsonyabb működési óraszámmal érhetjük el ugyanazt az eredményt – ekkor pedig már felmerül a világítás, fűtés stb. megtakarítása is.

Automatizált raktár

A folyamatoptimalizálás magasabb szintje a raktári automatizáció. Bár az automatizált rendszerek hatékonyabbá tehetik a folyamatokat, azok működtetése jelentős energiaigényt jelenthet.

A raktári automatizálás bevezetése jelentős lépés lehet a folyamatoptimalizálásban, ám ezek működtetése megnövelheti az energiafelhasználásunkat. Ugyanakkor itt azt kell mérlegelni, hogy az automatizálás során felgyorsult és egyszerűsödött folyamataink mely más kiadásainkat csökkentik. Például a mobil raktárakban jóval kevesebb targoncás munkavégzésre van szükség, illetve a folyamataink egy része felgyorsul, a másik része akár meg is szűnhet. 

Az automatizált raktárak jellemzően fényhatékonyak, hiszen gyakran olyan világítási rendszereket alkalmaznak, melyek érzékelik a munkatérben lévő embereket, tárgyakat és eszerint kapcsolják be a világítást, illetve állítják be a fényerősséget. A hűtési-fűtési rendszerek energiahatékonyságát szintén javítják az automata raktárak, hiszen az előre beállított paraméterek szerint tudja szabályozni és optimalizálni a hőmérsékletet.


Miből áll egy raktári energiahatékonysági audit?

Adatgyűjtés és dokumentáció: Az audit során fontos az összes releváns adat összegyűjtése és dokumentálása a raktár energiafelhasználásával kapcsolatban, ideértve az épület méretét, a fűtési és hűtési rendszereket, a világítást, a szállítóeszközöket és bármilyen más energiaigényes eszközt vagy rendszert.

Épületszerkezet és szigetelés vizsgálata: Az audit során megvizsgálják az épületszerkezetet és annak szigetelését annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a területeket, ahol az energia elveszhet vagy ahol javítások szükségesek lehetnek a hőveszteség csökkentése érdekében.

Fűtési, szellőztetési és légkondicionálási rendszerek értékelése: Az audit során átvizsgálják a fűtési, szellőztetési és légkondicionálási (HVAC) rendszereket annak érdekében, hogy azonosítsák a hatékonyság javításának lehetőségeit. Például korszerűbb, energiahatékonyabb berendezésekre vagy vezérlőrendszerekre cserélik ki az elavultakat, vagy a meglévők beállítását módosítják, esetleg szükség esetén karbantartást végeznek, hiszen számos szellőztető, légcserélő berendezésnél hanyagolják el a rendszeres karbantartási munkálatokat.

Világítási rendszer elemzése: Az energiahatékonysági auditnak része a világítási rendszer elemzése is, amely magában foglalja a világítótestek típusát, teljesítményét és üzemidejét. Az audit segít azonosítani az energiahatékonyabb világítási lehetőségeket, például LED lámpákat vagy mozgásérzékelős vezérléseket. Az energiaigényes világítási rendszer mellett manapság hatékony módjai vannak a természetes fényben rejlő lehetőségek kiaknázásának, mely önmagában az esetek többségében ugyan nem nyújt megfelelő fényerőt, ugyanakkor egy átgondolt világítási rendszerrel kombinálva megfelelő fénymennyiséget juttat raktárunkba.

természetes és mesterséges fény alkalmazása raktár világítása során

Működési folyamatok elemzése: Az energiahatékonysági audit során értékelik a raktár működési folyamatait, például a szállítási, raktározási és kezelési folyamatokat annak érdekében, hogy azonosítsák azokat a területeket, ahol hatékonyabb folyamatok vagy technológiák bevezetése csökkentheti az energiafelhasználást.

Energiaveszteség elemzése és javaslatok kidolgozása: Az audit során azonosítják azokat a területeket és folyamatokat, ahol energiaveszteség jelentkezhet, és javaslatokat tesznek az energiahatékonyság javítására és az energiafelhasználás csökkentésére. Egy raktár energiahatékonysági auditja olyan szakembert igényel, aki épületgépészeti, villamossági, energiaügyi és környezetvédelmi ismeretekkel rendelkezik. Az audit végeredménye egy olyan jelentés, amely tartalmazza az energiafelhasználás jelenlegi helyzetének értékelését, valamint javaslatokat a hatékonyság javítására és a költségek csökkentésére.


Raktári folyamatoptimalizálás, vagy energiahatékonysági beruházás előtt áll? Keresse fel tapasztalt szakértőinket és növelje versenyképességét!

advanced-floating-content-close-btn