Automata raktár logisztikai tervezése ügyféligények alapján

Raktár automatizálás logisztikai tervezése

Bővítendő, vagy új beruházásként megvalósuló raktárépület esetén fontos, hogy az építészeti tervezés, a logisztikai tervezés, és az ügyfél automatizált tárolással kapcsolatos igényei összhangba kerüljenek. A kiválóan működő automata raktár megvalósulásának fontos kritériuma az együttműködés!

Automata raktár rendszer, mint fejlesztési irány

A raktár-automatizálás iránt nő az igény, különösen igaz ez speciális tárolási körülményeket igénylő árutípusokat gyártó, tároló cégekre. Nagy az érdeklődés a fagyostéri raktárak folyamatainak részleges vagy akár teljes automatizálása iránt. Ennek egyik oka, hogy folyamatosan -20 °C-ban dolgozni megterhelő, így kihívást jelenthet manuális raktár esetén a munkaerő biztosítása.

QLM_autuomata_raktár_logisztikai_terv
Logisztikai tervezés

Építészeti és logisztikai tervezés

Az építész irodával történő kapcsolattartás nagyon fontos már a raktár technikai tervezésének fázisában is. A témáról már írtunk bővebben, azonban most egy konkrét esetet szeretnénk bemutatni egy már működő raktár bővítési, automatizálási igénye kapcsán.

Automatizált tárolás már működő raktárban

Ügyfelünk fagyasztótéri automata tárolásban gondolkodik, működő raktára van, az automatizálást a jelenlegi épület toldásával, kapcsolódó épület megépítésével kívánja megoldani. Az ügyféllel az ajánlott automatizált megoldást átbeszéltük. Az egyeztetés során fény derült arra, hogy a kapcsolódó épület tervezése még folyamatban van, az engedélyeztetés meg nem kezdődött el.

A helyzet szerencsés, hiszen utat nyit az építésztervek tovább gondolására, az alaprajz módosítására olyan módon, hogy az kiszolgálja az ideális automata raktár-rendszer helyigényét.

Az építésszel történő konzultáció ideális végeredményt hozhat a megrendelő számára. Ha késztermék kitárolási dinamikája, intenzitása felgyorsul., sokkal több árut tud ugyanannyi idő alatt kitárolni a jól átgondolt automata rendszerből. Így a késztermék útja a betárolástól a kamionig történő eljutásáig automatizált, így a raktár kis létszámmal is hatékonyan üzemeltethető, akár 7/24-ben is!

Szállítópálya rendszer
Szállítópálya rendszer

Automata raktár az ügyfél üzleti céljainak megvalósításáért

A fent leírt eset jó példa arra, hogy miért szükséges az ügyféligény felmérése után intralogisztikai rendszerben gondolkozni, és miért előnyösebb ez a szemlélet az ügyfél számára, mintha az igényt kizárólag eszközbeszerzésre fordítanánk le.

A holisztikus szemléletmóddal megközelített raktári fejlesztés támogatja a professzionális működést, ezáltal a megrendelő üzleti céljainak megvalósítását. Kiemelten fontos lehet az építészeti tervek és a logisztikai tervezés egyeztetése, összehangolása. A hatékony automata raktár rendszer az alábbi elemek együttes, összehangolt kezelésével, tervezésével valósítható meg:

  • intralogisztikai tervezés
  • raktártechnológiák
  • épülettervezés (HÉSZ figyelembevétel)
  • szoftverek (ERP, WMS)
  • meglévő eszközök és folyamatok
  • kapcsolat a külvilággal (dokkolástechnika)

Raktártechnológiák hűtött vagy fagyasztótéri környezetben

A hűtött raktárakat két típusba szokás sorolni. Hőmérséklettől függően megkülönböztetünk hűtött (0-10 °C) és mélyhűtött (-22 °C vagy sokkoló) raktárakat.

A speciális tárolási igény mindig egyedi kihívásokat eredményez, beleértve a magasabb működési költségeket és a nulla fok alatt történő munkavégzést. A kihívásokra az automatizált raktártechnológiák jelentik a megoldást

A megfelelően megválasztott állványrendszer kulcsszerepet játszik a hűtőházak hatékony működésében. A gördíthető/mobil raklapos állványok maximalizálják a rendelkezésre álló hely kihasználtságát, míg a bejárható raklapos állványok lehetővé teszik a nagy hatékonyságú árutárolást. Kisebb termékféleség tárolására ideális lehet egy Pallet Shuttle rendszerű állványrendszer telepítése, amellyel csökkenthető a munkaerőigény, és a raktár kevesebb targonca használatával is gördülékenyen ki tudja szolgálni a napi rendelésszámot.

Az üzem és a raktár közötti, és a raktáron belüli árumozgásra gyakran használnak szállítópályákat és robottargoncákat (AGV, AMR).

A felsorolt technológiákkal a működés teljes automatizálása is megoldható. Automatizálás esetén elengedhetetlen egy raktárirányítási szoftver (WMS), ami irányítja, nem csak adminisztrálja a folyamatokat.

Speciális, hűtött környezetben nem kizárólag a raktári működést biztosító eszközöket kell gondosan megválasztani, hiszen a hűtőtéri kapuk is elengedhetetlenek a megfelelő körülmények biztosításához.

Automata raktár rendszer fejlesztése, konzultáció

Raktári folyamatainak bővítését, fejlesztését tervezi, esetleg raktár automatizálás is szóba került? Már az igény megjelenésekor érdemes felvenni velünk a kapcsolatot és konzultálni logisztikai szaktanácsadó kollégáinkkal! Így akár a raktárépület tervezésének fázisában lehetőség nyílik a szakmai együttműködésre a választott építész irodával, ami garancia arra, hogy az Ön által tervezett beruházás a lehető legjobb műszaki paraméterekkel valósuljon meg.

advanced-floating-content-close-btn