Használt targonca bérlése és vásárlása – a legfontosabb szempontok

használt targonca bérlése és vásárlása

A targoncavásárlás jelentős kiadás egy cég számára, mely azonban gyorsan megtérül, ha egy megfelelő funkcionalitású és megbízható működésűt választunk. A cégek egy részének gazdaságilag nem indokolt új targoncákat vásárolni, számukra a megbízható használt targonca jelenti az ideális megoldást.

Számos tényezőt kell azonban figyelembe vennünk, ha használt targonca bérlése, vásárlása előtt állunk. Néhányan ugyan tartanak a használt targoncák vásárlásától, hiszen azoknak nem tudják az előéletét, de kellő körültekintéssel nem kell kockázatokkal számolnunk. Az alábbi cikkben pár szempontot gyűjtöttünk össze, hogy jó döntést tudjunk hozni, ha használt targoncákkal szeretnénk fejleszteni cégünket.

Vásároljunk, vagy béreljünk használt targoncát?

Az anyagmozgatásban nélkülözhetetlen feladatot látnak el a targoncák, ha egy cégnek hosszabb távon kell használnia, felmerül a kérdés, hogy béreljük, vagy vásároljuk eszközeinket. Szerencsére mindegyik megoldásra számos lehetőség közül választhatunk.

Crown használt targonca dokkoló állomás

Használt targonca költségei

Természetesen minden cégnek egyedi igényei, lehetőségei és prioritásai vannak, így itt nem létezik jó és rossz döntés, csupán az adott üzleti helyzetre, felhasználási területre és piaci sajátosságokra való megfelelő választás.

A hasonló paraméterekkel bíró új és használt targoncák között akár 2-3x-os árkülönbséggel is találkozhatunk. Ehhez hozzájön még az üzemeltetés, a karbantartás és a szervizköltség is. Bérlés esetén a targonca használati idejéért és az egyéb szolgáltatásokért kell fizetni, de magáért a targoncáért nem, így rövidebb távon általában ez az ideális döntés.

Amennyiben béreljük a targoncát, a szolgáltató érdeke is, hogy a targoncák minél tovább őrizzék értéküket, így a szervizelést és a rendszeres karbantartást is magas színvonalon végzik.

Garancia és szerviz

Ha használt targoncát választunk, mindenképpen törekedjünk a garanciális használt targoncák vásárlására, bérlésére. Ugyan az új targoncák gyakran hosszabb garanciával rendelkeznek, ami extra biztonságot jelent a vásárlóknak, de a felújított használt targoncák is teljes értékű funkcionalitással bírnak, hiszen alapos átvizsgálás, karbantartás és szükség esetén gyári minőségű alkatrészcsere előzi meg az értékesítést. Ennek köszönhetően a jó minőségben felújított használt targoncák is közel az új targoncák megbízhatóságával rendelkeznek.

Ehhez a megbízhatósághoz azonban elengedhetetlen, hogy

  • a használt targonca értékesítője vállaljon garanciát a felújított targoncáira
  • az értékesítő saját szervizrészlege a gyártó által hitelesített alkatrészeket és eljárásokat használjon
  • eleve tartós és igazoltan magas üzemórára tervezett targoncagyártók termékeit keressük, hiszen a silányabb minőségű gyártók termékeit csak kisebb-nagyobb kompromisszumok árán (és persze hosszabb távon drágábban) lehet hosszabb távon is megfelelő állapotban tartani
  • olyan gyártó termékeit keressük, amelyiknek van hivatalos hazai forgalmazója, hogy a későbbi alkatrészbeszerzés zökkenőmentes legyen
Használt targonca munka közben

Használt targonca vásárlását, bérlését manapság online is meg tudjuk oldani, de célszerű óvatosnak lenni. Amennyiben kizárólag gyártói reklámképekkel mutatják be az adott használt targoncát, akkor nem tudjuk felmérni a valós állapotát. Részesítsük előnyben azokat, akik a konkrét termékről tesznek fel valós fotókat, illetve nyugodtan kérjünk még pár közelebbi fotót, ha kíváncsiak vagyunk a részletekre. Egy korrekt értékesítő minden bizonnyal készségesen küld fotókat a termékekről.

Amennyiben lehetőségünk van, mindenképpen élőben is győződjünk meg a felújított targonca állapotáról.

Használt targonca felújítása

Használt targonca vásárlása során célszerű felújított típust választani. Kisebb cégek, vagy magánszemélyek esetén az eladó targoncák nem esnek át alapos állapotfelmérésen, szervizelésen, illetve felújításon. Ettől függetlenül ezek a targoncák még megfelelően működhetnek, de leggyakrabban itt találkozhatunk fel nem tárt hibákkal, korlátozott jótállással, illetve hanyag szervizelőélettel.

Amennyiben használt targoncát vásárolunk, vagy bérlünk, mindenképpen kérdezzünk rá a korábbi szervizelőéletre, illetve kérjük ezek dokumentációját. Amennyiben korrekt szervizeléssel és rendszeres karbantartással látták el a kiválasztott targoncát, ezek bizonyára rendelkezésre állnak az eladónál.

A garancia kérdése sarkalatos pont. Amennyiben egy eladó garanciát vállal a használt targoncájára, az jó jel, hiszen ő maga vállalja a megfelelő állapotot, illetve probléma esetén tudunk kihez fordulni segítségért. A garancia időhossza általában összefüggésben áll a korábbi „futásteljesítménnyel”, vagyis az üzemórák számával. Jellemzően minél kevesebbet használták a targoncát, annál nagyobb garanciát vállalnak rá. Leggyakrabban 3, 6, vagy 12 hónap garanciával találkozhatunk.

Elektromos használt targonca esetén kérdezzünk rá, hogy a garancia pontosan mire vonatkozik. Előfordulhat, hogy a szerkezetre és akkumulátorra eltérő időtartamú garanciát vállalnak az értékesítők.

Egy felújított használt targonca tehát gyakran jóval többet ad, mint egy átlagos használt targonca. Azonban felújítás és felújítás között jelentős eltérések lehetnek, tehát kérdezzünk rá, mit takar pontosan a felújítás, hiszen nem mindegy, hogy egy elnagyolt műszaki ellenőrzést és beállítást nevez valaki felújításnak, vagy azt, hogy a gyártó által meghatározott paramétereket részletesen és mélységében kivizsgálják, a kopott alkatrészeket gyáriakra cserélik, mérik, hitelesített eszközökkel kalibrálják és az újszerű állapothoz közeli funkcionalitásra, terhelhetőségre készítik fel.

A targonca teljes felújításának lépései

  • Tisztítás, takarítás
  • Állapotfelmérés és diagnosztika
  • Kalkuláció
  • Műszaki felújítás, nagyszerviz, beállítás
  • Fényezés, kozmetika
  • Átadás előtti végső ellenőrzés, fő és szerkezeti vizsgálat, üzemi próba, kalibráció
Beltérben alkalmazott használt targoncák

Miket érdemes vizsgálni egy használt targonca vásárlása során?

Munkavédelmi berendezések (világítás, kürt, biztonsági öv stb.) állapota

A stabil működés és hatásfok vizsgálata. Ne legyen törve a lámpabúra, ne legyen szakadt a biztonsági öv, kellő fényerővel világítsanak a lámpatestek stb.

A használt targonca féke, kormányzása

Próbáljuk ki a féket, a kormányt, emelőoszlopot. Győződjünk meg ezek állapotáról, hiszen nemcsak anyagi kárt, hanem személyi sérülést is kockáztatunk azzal, ha például a fékhatásunk nem megfelelő, vagy az irányítás bizonytalan. Amennyiben nekünk nincs gyakorlati tapasztalatunk a targoncavezetésben, lehetőség szerint kérjük meg az egyik tapasztalt kollégánkat, hogy próbálja ki a vizsgált targoncát. Lényeges, hogy lehetőség szerint rakattal együtt is győződjünk meg a targonca megfelelő működéséről.

Burkolat, korrózió, akkumulátor állapota

Egy használt targonca minőségéről és állapotáról sokat elmond a burkolat. Normális mértékű kopás jellemzően nem okoz problémát, de például fagytéri használat során a műanyag burkolat gyakran törik, repedezetté, gyengévé válik. Ez nemcsak esztétikai szempont, de komoly személybiztonsági kockázatot is rejt. Fém burkolat esetén a korrodáció jelenlétére fektessünk különös hangsúlyt. Enyhe felületi rozsdásodás nem jelent nagy gondot, ezt szakszerűen újra lehet festeni. De mélyebb rozsda már terhelési és higiéniai kockázatokhoz vezethet, utóbbi például élelmiszeripari környezetben megengedhetetlen. Kiterjedt rozsda esetén az érintett elem cseréje lehet a megoldás.

Legyünk különös tekintettel az átfestett példányokra, hiszen hanyag minőségű felújítás során találkozhatunk olyan rozsdával is, melyet javítás és kezelés helyett egyszerűen festéssel próbálnak elfedni. A rozsdásodás nem pusztán a burkolatnál, de a villáknál, alváznál, motortérben is előfordulhat, így ezeket is ellenőrizzük.

Használt targonca akkumulátorának vizsgálata

Az akkumulátorok állapota szintén lényeges.

Például az ólomsavas akkumulátorok esetén a szulfát kicsapódás, a megfelelő vízmennyiség a lényeges szempont, míg a Li-ionos akkumulátoroknál a fizikai sérülések jelentenek problémát, vagy például, ha korábban túl nagy hőmérséklet ingadozásnak volt kitéve az eszköz (fagypont alatti alkalmazás, vagy túlzott napsugárzásnak való kitétel).

Egy elektromos targonca legdrágább alkatrésze az akkumulátor, ezért a fizikai kondíciói mellett a kapacitása is kiemelten fontos.

Mindenképpen mért kapacitású akkumulátorral bíró használt targoncát vegyünk bérbe, vagy vásároljunk.

A használt targonca gumiabroncsainak állapota

Egy gumiabroncsok cseréje nem túl drága, de ha használt targoncát választunk, törekedjünk rá, hogy egy ideig még ne legyen gondunk ezzel sem. Az abroncs ne legyen sérült, a kopása pedig ne legyen túlzott. Ugyan a tömör abroncsokat gyakran nem szükséges cserélni, hiszen a mintázatát bizonyos keretek között akár újra is lehet vágni szükség szerint, de egy megfelelően felújított használt targonca esetén ezzel nem szabadna, hogy rövid távon belül foglalkoznunk kelljen.

Motor, emelőszerkezet, hidraulika

A fizikai szemrevételezést követően a működéséről is győződjünk meg. Gyorsan kell indulnia és járnia a targoncának. Az emelőszerkezetet többször emeljük ki, engedjük le. Ennek simán, akadásmentesen kell megtörténnie, nem lehet túl nagy kilengése még terhelt állapotban sem. Amennyiben megoldható, teszteljük a teherbírását is a targoncának. Célszerű felemelni a targonca teherbírásával megegyező tömegű rakatot és várjunk pár percet. Kismértékű süllyedés még nem jelent problémát, de ha jelentősen visszaengedne, az elhasználódásra utalhat.

A felvett rakománnyal közlekedjünk is lehetőség szerint minden irányban, közben teszteljük a féket is. Ha lehetőség van rá, próbáljuk ki rámpán is. Amennyiben megoldható, ne csak hideg, hanem üzemi hőmérsékletű eszközt próbáljunk ki.

Összegzés

Használt targonca bérlése, vagy vásárlása esetén természetesen köthetünk kompromisszumot és elfogadhatunk pár apróbb hibát, de alapvető elvárás, hogy ezek ne rontsák a hatékony munkavégzést, vagy munkavédelmi, biztonságvédelmi, környezetvédelmi szempontjainkat.

A használt targoncák kiválasztása során nem csupán az aktuális működés, de a karbantartási és szervizelési szempontok is kiemelten fontosak. Egy nagyobb üzemóraszámra tervezett, újabb géphez, amelyik ráadásul rendelkezik hazai forgalmazóval és hivatalos szervizzel, valószínűleg sokkal könnyebben és gyorsabban tudunk javíttatást intézni, mint egy elavult, vagy éppen kevésbé minőségi targonca esetén. 


Használt targonca vásárlása, bérlése előtt áll? Keresse fel szakértőinket, ismerje meg kiterjedt gépparkunkat és professzionális, gyártó által hitelesített felújítási programunkat!

Kínálatunkban kedvező feltételekkel vásárolhat és bérelhet targoncát, az általános és speciális felhasználási célokra is!

advanced-floating-content-close-btn