Első lépésként: félautomatizált rendszer

szállítópálya

Számos cég érdeklődik az automatizált raktárak iránt az Ipar 4.0 jegyében, de sokakat visszatart a magas beruházási költség, és az új technológia bevezetésével járó változások. Lépésről-lépésre haladva azonban tesztelhető a technológia, és a piaci igények bővülésével fokozatosan építhetőek ki az önműködő rendszer egységei. A QLM a közelmúltban adott át egy bármikor több lépcsőben is bővíthető félautomata raktárrendszert a Petissimonak.

A Petissimo Magyarország piacvezető kisállat-eledel és -felszerelési webáruháza. A 15 éve alakult webshopban jelenleg 40 ember dolgozik azon, hogy a megrendelt csomagok megérkezzenek 8 ország vásárlóihoz. Idén terveznek nyitni az olasz és bolgár piacokon is. A folyamatos terjeszkedésen kívül nagy hangsúlyt fektetnek a minél szélesebb kínálatra, ezért termékválasztékukat folyamatosan bővítik a vásárlói igényeknek megfelelően.

A közel 10 ezer négyzetméteres budapesti raktárukban több száz márka 7 ezer cikkelemét tárolják. Naponta 1000–1500 (a csúcsokon 2000–2500) megrendelés mellett a belföldi vevőket akár másnapi házhoz szállítással szolgálják ki, a külföldi megrendeléseket 2–3 munkanapon belül teljesítik – köszönhetően a közelmúltban fejlesztett raktár hatékony infrastruktúrájának és irányítási rendszerének.

 

„Az előző raktárunkban kevés volt a szabad tárhelyünk, és nem tudtuk hatékonyan elvégezni a megnövekedett kiszedési feladatokat. Az elmúlt évben bővítettük a tárhely-kapacitásunkat, és optimalizáltuk a folyamatainkat” – vázolja a legutóbbi fejlesztés előzményeit Csurgai Rita készletkezelési vezető.

Az új raktártechnológia kialakítását megelőzte a QLM minden részletre kiterjedő logisztikai tervezése szoros együttműködésben a Petissimoval. Olyan megoldást kerestek együtt, amely integrálja és bővíti a korábbi raktárban meglévő rendszert, és újragondolták a raktári folyamatokat is. „Végül a számunkra minden szempontból ideális félautomata raktárrendszert választottuk, amely akár többlépcsős korszerűsítés révén alkalmas arra, hogy a jövőben egy teljesen automatizált működés valósulhasson meg” – teszi hozzá a szakember.

Az első lépcsős fejlesztés kiemelt célja volt automatizálni a nem produktív tevékenységeket, mint például a komissiózás során jelentkező anyagszállításokat. A raktári tárolózónákat és a csomagolóállomásokat összekötő automatizált szállítópálya szétosztja a csomagolási feladatokat az egyes aktív csomagolóállomások között terheltség és a kiszállítási áruk súlyának függvényében, így a csomagolást végző munkatársak képességeit is figyelembe veszi. A szállítópályába épített lift segítségével még az üres komissiózóládák is visszajuttathatók a kiszedési zónákba.

„Az új rendszer egyértelműen növelte a raktári dolgozók munkahatékonyságát: míg korábban fejenként 15–20 megrendelést kezeltek óránként, a QLM megoldásával a feldolgozási teljesítmény megduplázódott, ugyanakkor a hibaszázalékok lényegesen csökkentek” – emeli ki a félautomatizált raktár megtapasztalt előnyeit Csurgai Rita.

Megbízó és tervező-kivitelező egyaránt vallja: e fejlesztés ékes példája a hatékony és eredményes együttműködésnek. A Petissimo webáruházat is tömörítő Tolnagro Csoport évek óta közösen dolgozik a QLM-mel, több projektben együtt értek el sikereket. A jelenlegi rendszer folyamatait és infrastrukturális hátterét tekintve is alkalmas arra, hogy egyidejűleg szolgálja ki az offline és online rendelési igényeket.

„A QLM teljes körű szakmai partnerünk, logisztikai szakértői ismerik a folyamatainkat, és segítik ezek felülvizsgálatát, optimalizálását. Úgy látjuk, egy olyan komplex szaktudással rendelkeznek, amely biztosít minket a későbbi működésünkről. Nemcsak terméket szállítanak, hanem gondosan megtervezik és gyorsan, szakszerűen kivitelezik a szükséges – ha kell, lépcsőzetesen bővíthető – raktártechnológiát, válaszul az online kereskedelem raktározásának kihívásaira” – ajánlja a szakértői bázist a készletkezelési vezető.

advanced-floating-content-close-btn