Érdemes-e intralogisztikai tervezésre költenünk azért, hogy egyébként kevesebbet költsünk?

qlm raktár energiahatékonyság

Az energiaválság a gazdaság összes szereplőjét érinti, a raktárat üzemeltető cégeket is. Az energiaárak drasztikusan nőttek hazánkban, ezzel párhuzamosan az infláció mértéke is megugrott: 2022 októberében az éves összevetésben számított infláció 21,1 százalék volt, az élelmiszerek inflációja 44,7 százalékra ugrott. * Várható, hogy a fogyasztók jelentősen visszafogják a költéseiket, azonban járvány alatt megváltozott vásárlási szokások valószínűleg továbbra is kedveznek majd az online kereskedelemnek.

Milyen hatással lehet ez a hazai raktárak működésére?

Ezt jelenleg nehéz megjósolni, azonban számíthatunk arra, hogy az online vásárlások volumene nagy mértékben nem esik vissza a közeljövőben, így a hazai raktárak várhatóan változatlan, esetleg enyhén csökkenő forgalommal számolhatnak. Működési költségük azonban magasabb lesz, hiszen az energiaárak növekedése drasztikusan növeli az üzemeltetés költségeit már rövidtávon, és az infláció miatt a bérigények is nőhetnek.

Beruházások tervezésekor gyakran kérnek tőlünk megtérülés számításokat, ahol a munkavállalókat mindösszesen a bruttó bérköltségükkel kalkulálják. Nem veszik figyelembe a járulékos költségeket, mint toborzás, betanítás és azt sem, hogy a betanulás után még hosszan elnyúlik az az időszak, amikortól teljes értékű munkavállalóvá válnak – és sok esetben a belépés után 1-2 éven belül elhagyják a vállalatot, s a folyamat kezdődik előröl, sokkal magasabb bérköltségek és/vagy alacsonyabb kompetenciák mellett. Ez komoly kihívás, főként akkor, ha nem ismerik fel. A raktár fűtési, világítási összköltsége illetve nem 100%-osan kihasznált gépparkjának fenntartási költsége is tartalmazhat olyan költséghányadot, amelynek csökkentésével, megszüntetésével éves szinten már jelentős megtakarítás érhető el.

Ezzel szemben jól szervezett folyamatokkal, megfelelő eszközökkel, automatizálással ugrásszerű változások érhetőek el. A folyamatok egyszerűsödnek, a megfelelő eszközök jó hatást gyakorolnak a munkamorálra, az automatáknak nincs szükségük fűtésre/világításra, megfelelő karbantartással akár évtizedekig hozzák az elvárt minőséget. Egy ilyen stabil státuszból sokkal könnyebb bármilyen irányba lépni, ha a környezet változik, mint a napi kihívásoknak is éppenhogy megfelelve, túlélésre játszva, tüzet oltva.

A felsoroltak miatt érdemes fontolóra venni a logisztikai tanácsadást, mint költségcsökkentő lehetőséget! intralogisztikai tervezéssel foglalkozó szakembereink biztosan megtalálják azokat a területeket, amelyek fejlesztésével jelentős mértékű raktári működési költség takarítható meg, és az is elképzelhető, hogy a raktári folyamatok áttervezése során kiderül, hogy a megoldás az adott folyamat automatizálása.

Ezért mi azon a véleményen vagyunk, hogy érdemes költeni intralogisztikai tervezésre, hiszen akár egy jól szervezett manuálisan működő raktár, akár egy automatizált raktár lesz a végeredmény, a működési költségek már rövid távon csökkennek, így a folyamatok újragondolására szánt összeg már rövid távon megtérül! Írjon nekünk, logisztikai szaktanácsadó kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

*Forrás: MNB – Havi elemzés az infláció alakulásáról c. kiadvány

advanced-floating-content-close-btn