Intralogisztikai tervezés – működő raktár esetén is aranyat ér!

Intralogisztikai tervezés QLM

Tervezés és működés, majd ahogyan a forgalom változik, ismét…tervezés! Miért éri meg?

Magyarországon évek óta nagymértékű ipari park fejlesztés van folyamatban. Ezt elsősorban a cégek üzleti növekedése, az e-kereskedelem ugrásszerű fejlődése, a betelepülő gyárak és ezek kiszolgálása generálja. Egyre több az 1000 m²-t meghaladó alapterületű raktár, ahol napi szinten több ezer cikkre érkezik megrendelés. A raktár működésének is van életciklusa, a forgalom növekedése, a cikkszámok mennyiségének és típusának folyamatos változása új szemléletet hoz az üzemeltetésben. Az intralogisztikai tervezés a már működő raktárak esetén is megtérül. Mit jelent ez a gyakorlatban?

RAKTÁRI BŐVÍTÉSEK INTRALOGISZTIKAI TERVEZÉS NÉLKÜL – CSEKÉLY EREDMÉNNYEL?

Szezonálisan, de akár normál időszakban is előfordul, hogy kiszolgáló eszközszámmal bővítenek, új raktári dolgozói pozíciókat hirdetnek meg, majd azt tapasztalják, hogy ezek az intézkedések csak kismértékben, vagy egyáltalán nem oldották meg a problémájukat. Sőt, esetenként akár a belső forgalmi torlódások, betanítási-, vagy szervezési nehézségek miatt akár még rosszabb helyzetbe kerültek, mint korábban. A költségeket a targoncavezetők átlagbérének változása is jelentősen befolyásolja.

INTRALOGISZTIKAI TERVEZÉS AZ EREDMÉNYES FEJLESZTÉS KULCSA

A hazai köztudatban még mindig nincs benne hangsúlyosan, hogy a hatékony működés kulcsa az előrelátó intralogisztikai tervezés, ami sok időt, energiát és erőforrást spórol meg és a működést mérhetően hatékonyabbá teszi. Nem beszélve arról, hogy a rendelési csúcsokat és völgyeket is képes kezelni, egy szakemberek által tervezett raktár és működési folyamat. Így jelentős működési költség takarítható meg, csökken a fluktuáció, a napi tűzoltásból tervezhető működésre lehet áttérni.

CÉLOK ELÉRÉSE – A LOGISZTIKAI SZAKÉRTŐ SEGÍT!

Az intralogisztika területén az alábbi feladatokban érdemes külső, szállítófüggetlen logisztikai szakértőt bevonni a tervezésbe: tárolórendszer és azt kiszolgáló anyagmozgató eszközpark tervezése/áttervezésese, folyamatok optimalizálása és irányítása, a munkabiztonság növelése/baleseti rizikó csökkentése.
Ezek során fontos, hogy a megbízó minél pontosabban megfogalmazza az elérendő célokat – min szeretne változtatni, vagy mi a leginkább fájó a működésben? A tervezési feladat végrehajtása a jelenállapot felmérésével kezdődik, figyelemmel a deklarált célokra. Az így megalkotott pillanatképből a célok felé irányított víziók kerülnek kidolgozásra, amelyekből a megbízó tud választani a támogató anyagoknak köszönhetően – hiszen ezek paraméterei eltérőek, a beruházási költségük, erőforrásigényük, építményre gyakorolt hatásuk stb. tekintetében.

BIZTONSÁGOSABB MUNKAVÉGZÉS, MINT FONTOS TERVEZÉSI SZEMPONT

A munkabiztonság feltételeinek megteremtése is hangsúlyos, hiszen évente jelentős számú munkahelyi baleset történik raktárakban, amely a munkavállalók egészségkárosodásán túl komoly gazdasági károkat is okoz a cégeknek. Tehát elmondható, hogy a biztonságos munkavégzés feltételeinek gondos megtervezése és kialakítása már rövid távon számszerűsíthető hasznot jelenthet a raktárat üzemeltető cég számára.

ÚJRATERVEZÉS – A RAKTÁR ÉLETCIKLUSÁNAK MEGFELELŐEN

A piaci helyzet változása, új termékek szortimentbe kerülése és adott esetben más tárolási igényű termékek bevonása egy már működő raktár esetében is szükségessé teheti az áttervezést, a folyamatok módosítását. A trendek a raktári fejlesztésekben gyakran még mindig azt a mintát követik, hogy a kezdeti berendezéstől és működéstől nehéz elszakadni, az áttervezés a már működő raktárak esetében még nem elterjedt. Ebben hozhat változást az életciklus szemlélet, amely a raktárra, mint folyamatosan változó, fejlődő üzemre tekint, ahol a változó megrendelésszám, vagy cikktípusok időről időre újratervezést, fejlesztési szükségletet generálnak.
Így akár egy új raktár létesítése a cél, akár egy meglévő raktár működésének hatékonyabbá tétele – mindenképpen érdemes intralogisztikai tervezést igénybe venni!

Kérjen visszahívást! Szakértő kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

advanced-floating-content-close-btn