Ipari polcrendszer – a tervezés és kivitelezés főbb szempontjai

Polcrendszer


A logisztikai szektor évről-évre egyre növekvő tendenciát mutat. A COVID-19-es megtorpanást követve újra felfelé ívelő pályára állt és évente globálisan 6,8%-kal növekszik ez szektor a 2022-2030-as periódusban a Market Research Future riportja szerint. A logisztikai szektoron belüli állvány- és ipari polcrendszer iránti növekvő kereslet az alábbi okokra vezethető vissza:

Az állvány- és polcrendszer növekvő keresletének okai

 • az e-kereskedelmi szektor folyamatos bővülése
 • az termelő cégek számának és az ipari termelésnek növekedése
 • növekvő raktározási igények
 • egyre szigorúbb hatósági előírások miatt az elavult raktárak fejlesztése: biztonságtechnikai előírások, környezetvédelmi szempontok, a munkavállalók és partnerek igényeinek való megfelelés
 • a fogyasztók professzionális kiszolgálásának igénye: rövidebb várakozás, széles termékkínálat stb.
 • hatékonyabb helykihasználás igénye
 • testreszabhatóság, skálázhatóság, szezonalitás fokozódó szerepe
 • technológia fejlődése: automatizálás, környezetvédelmi irányok, gyártástechnológiai fejlesztések
 • a hatékonyság folyamatos optimalizálása: méretgazdaságosság, raktári folyamatok, forgási sebesség, optimalizált munkaerő-igény, termékveszteség csökkentés, automatizálás
 • speciális igények kiszolgálása: pl. hűtött raktározás, veszélyes anyagok tárolása, magas polcterhelés, ember nélküli folyamatok fejlesztése
 • Magyarország szempontjából pedig mindezek mellett megemlíthetjük, hogy az ideális földrajzi elhelyezkedés jelentős hatással van a hazai logisztikai szektor megerősödésére, illetve jelentős beruházások zajlanak a következő években ezen a területen
raktári polcrendszer

Egy ipari polcrendszer tervezése és építése összetett kihívásokat rejtő feladat, mellyel minden nagyobb, raktárral rendelkező cég szembesül, amikor új raktárat építenek vagy a meglévőt bővítik.

Ebben a gondolatébresztőnek szánt cikkben a teljesség igénye nélkül foglaljuk össze, hogy milyen főbb szempontokat kell megvizsgálni, amikor ipari polcrendszert tervezünk és építünk, valamint milyen kockázatai lehetnek a rosszul tervezett polcrendszereknek.

Tárolt termékek ismérvei

Egy ipari polcrendszer tervezésekor első lépésként fontos megérteni a raktár speciális igényeit és a tárolandó áruk jellegét. Az alapvető tényezők közé tartozik:

 • a termékek mérete
 • tömege és mennyisége
 • speciális tulajdonságai (pl. törékeny-e, hőre, vagy nedvességre való érzékenység)
 • csomagolása
 • valamint azok forgási sebessége és módja pl. FIFO, LIFO stb.
FIFO rendszer raktározás

FIFO az angol First In, First Out kifejezés magyarul annyit tesz, hogy a raktárba legkorábban beérkezett termék került legkorábban kiszállításra.

A tárolandó termékek tulajdonságainak figyelembevétele segít meghatározni, hogy mely polcrendszer technológia lenne számunkra az ideális. Ezenkívül fontos figyelembe venni a meglévő infrastrukturális lehetőségeinket, például statikai ismérveket, a raktárhelyiség geometriáját, emberi erőforrás lehetőségeinket, termékek ki- és betárazási módját, szállítási opciókat, vagy például a tűzvédelmi előírásokat.

A megfelelő polcrendszer kiválasztása és tervezése során nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségi anyagok és az építési szabványok betartására. Sajnos gyakran találkozunk olyan rendszerekkel is, melyek ugyan az építési szabványoknak megfelelnek, viszont nem veszik alapul egy raktár működési folyamatait.

Az alultervezett polcrendszer következményei

Az alulméretezett polcrendszerek mellett a rosszul tervezett elrendezés is problémát okozhat. Ha a polcrendszer kialakítása nem megfelelő, akkor nem lesz hatékony a termékek tárolása, mozgatása és kollégáink munkavégzése. Ez növelheti a munkaerőköltségeket, csökkentheti raktárunk valós kapacitását, a termelékenységet, sőt, a munka- és termékbiztonság is romlik, de akár jogi következményekkel is számolhatunk.

A rosszul tervezett ipari polcrendszerek esetében a tervezők gyakran rosszul mérik fel a folyosók munkavégzéshez szükséges szélességét, a raktár változó belmagasságát, vagy éppen a termékek mozgatásával járó speciális körülményeket.

polcrendszer

Az alul vagy rosszul megtervezett polcrendszerek kockázata, hogy nem hagy elegendő helyet az adott raktárban a szükséges munkafolyamatok ellátására. Például a beérkező áruk minőség ellenőrzése, átcsomagolása, azonosító címkével való ellátásra, vagy gyártás ellátás oldalon a termelés zökkenőmentes ellátásához szükséges előkészítő tér kialakítására, a félkész termékek átmeneti kezelésére: összességében az állvány mérete és fajtája nem a raktárban elvégzendő feladatokhoz, folyamatokhoz igazodik.

A kitárolás sebességét a betárolás módja határozza meg – ezért nagyon fontos mit, hova és milyen állványra, polcra teszünk.

Ebben a részben részletesen bemutatjuk, milyen kihívásokat jelenthet az alultervezett polcrendszer:

Munkaerő igény növekedése

Ha a polcrendszer alul van tervezve, és nem veszik figyelembe a jövőbeli növekedést vagy az extra terhelést, akkor könnyen megtörténhet, hogy a raktár optimális működtetése nagyobb munkaerőt igényel. Egy alultervezett állványrendszer esetén a dolgozók több időt tölthetnek az áruk elérésével, vagy akár több emberre lehet szükség a teljes raktári rendszer kezelésére. Ez növelheti a munkavállalók bér- és működési költségeit, ami csökkentheti a vállalat nyereségességét. Lássunk pár példát:

Targoncás munkavégzés nehézségei

Egy alultervezett polcrendszer gyakran nem teszi lehetővé az optimális targoncás munkavégzést. Szűk helyek, rosszul elrendezett polcok, alacsony mennyezet, vagy mennyezeti gépészeti beépítés miatt a targoncások nehezen mozognak a raktárban, ami növelheti a balesetek, a termék és berendezések sérülésének kockázatát. Emellett amennyiben lassú és nehézkes az áruk kezelése, az csökkenti a raktárunk hatékonyságát.

targonca

Bővíthetőség hiánya

Ha a polcrendszer alultervezett és nem tervezik be a jövőbeli növekedést, vagy a változó igényeknek való potenciális rugalmasságot, akkor előfordulhat, hogy cégünk kinőheti raktárunk kapacitását. Ez azt eredményezheti, hogy átépítésre, vagy újabb polcrendszer és raktárhelyiségek építése lesz szükséges, ami jelentős költségekkel jár. A meggondolatlanul tervezett raktári infrastruktúra további bővítési lehetőségek hiányában korlátozzák a vállalat rugalmasságát és versenyképességét.

Terméksérülés kockázata

Egy túlterhelt polcrendszerben a termékek tárolásának biztonsága nincs megfelelően garantálva, ami megnövelheti a termékveszteség kockázatát. A leesés, vagy túltolás elleni védelem ugyan jelentősen megnövelheti a raktárépítés költségeit, de a rosszul elhelyezett, vagy nem stabil módon tárolt áruk könnyebben sérülhetnek, vagy eshetnek le, ami pénzügyi veszteséget okozhat a vállalatnak.

Az alultervezett polcrendszerek tehát nemcsak azonnali problémákat okozhatnak, hanem hosszú távon is jelentős költségeket és kockázatokat hordoznak magukban. Azok a vállalatok, amelyek előre tekintően terveznek, és megfelelően méretezik polcrendszereiket, nagyobb hatékonyságot és biztonságot érhetnek el a raktározási folyamatokban, így hosszú távon versenyelőnyt szerezhetnek a piacon. Ezért kulcsfontosságú a raktározási projekt megfelelő biztonsági és kapacitási sztenderdek szerint történő megvalósítása.

Modern polcrendszer

Statikai kockázatok

Kevesen gondolnak bele, hogy egy polcrendszernek nem kizárólag statikus terhelésnek kell ellenállnia, hanem dinamikusnak is: például egy egytonnás rakat mozgatása jóval nagyobb terhet ró az állványrendszerre, mintha statikusan csak tárolnánk azt. Emiatt jellemzően 1.4x-es terhelési kapacitással számolnak a tervezők.  Fontos megjegyezni 1,4x szorzó a biztonságot szolgálja egy esetleges targonca okozta sérülés esetén is. A sérülések túlnyomó része csak kisebb mértékben csökkenti az állványok statikáját. A gyakorlatban jellemző a ~20% körüli csökkenés az ütközés helyén, így az 1,4x terhelési kapacitás azt biztosítja, hogy az állvány talpon marad, amíg a javítást el nem végzik.

Az ipari polcrendszerek tervezése során fontos a raktár speciális igényeinek és a minőségi anyagok használatának figyelembevétele, valamint a tervezési és biztonsági előírások betartása, emiatt minden esetben tapasztalt és minőségi referenciákkal bíró szakértők részvételét szükséges bevonni.

Használt állványrendszer

Használt állványrendszerek esetén ez a biztonság nem garantálható, mert a rendszer anyagszintű fáradása, vagy a korrodálódás miatt nem, vagy csak nagyon hozzávetőelegesen lehet meghatározni a statikai terhelhetőséget. Az viszont biztosan állítható, hogy az eredeti terhelhetősége a rendszernek, amivel új állapotban kialakították, már nem biztosítható. Ez az egyik legnagyobb hátránya a használt állványok alkalmazásának és telepítésének.

Laikusként megtévesztő lehet a különböző polcrendszerek adatainak összehasonlítása. Például jó kiindulási alap lehet a stabilitást vizsgálva, hogy egy állványrendszernek mekkora a tömege, viszont a rendszer anyaga szintén ugyanolyan fontos. Például elképzelhető, hogy egy nehezebb, de silányabb anyagból készített állványzat kevésbé terhelhető, mint egy anyagában könnyebb, ugyanakkor magas minőségi mutatókkal rendelkező rendszer.  

Polcrendszer védelme

Egy megfelelően tervezett állványrendszert is óvni kell, hiszen egy raktárban a mindennapi munkavégzés során is számos veszély fenyegeti berendezéseinket. Legyen szó ütközésről, a polcrendszer védelme rendkívül fontos a raktárban tárolt áruk biztonsága és a munkavállalók védelme érdekében.

Melyek a legfontosabb szempontok egy állványrendszer megóvása esetén?

Állványlábak védelme

Az állványrendszer lábainak megfelelő védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy a rendszer stabilan és biztonságosan álljon. A lábakat általában lábvédelemmel és talpazati erősítéssel kell ellátni. Ezenkívül a lábak rendszeres szakértői felülvizsgálata is szükséges, hogy meggyőződhessünk arról, nincsenek-e sérülések, deformációk, melyek ronthatják a stabilitást.

Állványrendszer lábvédelem A-Safe termékekkel

Az állványrendszerek oszlopainak védelme kiemelten fontos szempont, ha döntően targoncás munkavégzés zajlik a raktárban. Számos fejlett, nagy ellenálló képességű oszlopvédő eszköz elérhető, mely kiváló védelmet nyújt akár az targonca okozta sérülések ellen is.

Biztonságtechnikai megoldásainkról itt olvashat bővebben.

A polcrendszer elemeinek védelme

Az állványrendszerek elemeinek, mint például oszlopok és polcok védelme létfontosságú a balesetek és a rendszer sérüléseinek elkerülése érdekében. A korábban említett ütésálló lábvédelmi elemek mellett megemlíthetünk sorvégi védőelemeket, leesés elleni védelmet, illetve a környezeti hatások elleni védekezést (nedvesség, UV, fagy).

Számos utólag beépíthető kiegészítő védőeszköz elérhető, melyek közvetlen, vagy közvetett módon támogatják a polcrendszerek megóvását. Ilyenek például a targoncán elhelyezett kamerák, melyek kiváló segítséget nyújtanak nagy magasságban történő munkavégzés esetén, de említhetnénk a raktári forgalomfigyelő berendezéseket, a személyvédelmi eszközöket (korlátok, kapuk, vizuális tájékozódást segítő eszközök), a dokkolóállomások védelmét (hőmérséklet, zaj és nedvességvédelem) stb.

Hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás

Targoncás munkavégzés a raktárban

Bizonyos áruk, például élelmiszerek vagy gyógyszerek esetében kritikus fontosságú a megfelelő hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás. Az állvány- és polcrendszerek tervezésekor figyelembe kell venni ezeket a speciális követelményeket, és szükség esetén hűtő- vagy páramentesítő rendszereket kell telepíteni.

Tűzvédelem

Az állványrendszerek tűzvédelme is kritikus szempont. Egyrészt az éghető áruk tárolása esetén fontos az oltórendszerek, sprinklerek és tűzvédelmi berendezések megfelelő kialakítása és karbantartása. Másrészt az állványoknak tűzálló anyagokból kell készülniük, ezzel megakadályozva a tűzterjedést és a rendszer összeomlását egy esetleges tűzeset során. Harmadrészt a polcrendszernek és az egész raktárunk kialakításának lehetővé kell tennie a gyors és biztonságos menekítést és oltást egy esetleges raktártűz esetén.

A polcrendszerek karbantartása és ellenőrzése

Az állványrendszerek biztonságos használata érdekében folyamatos karbantartásra és szakértői felülvizsgálatra van szükség. Amennyiben raktári elemeink megsérülnek, célszerű azonnal kivizsgálást és szükség esetén javítást, karbantartást kérni, hogy megóvjuk és fenntartsuk állapotát.

Polcrendszer karbantartás ellenőrzés

A felülvizsgálat során pedig a látható sérülések mellett a rejtett, lassan kialakuló, veszélyt rejtő hibák, veszélygócok, feltárása történik: például túlterhelésből fakadó torzulás, deformitás, süllyedés, túlterhelés, fáradás stb.  A karbantartási eljárásoknak és ellenőrzések részei kell legyenek a raktár biztonsági protokolljainak és követniük kell a hatósági előírásokat.

Munkavédelmi előírás, hogy az állványokat és polcokat évente kötelező felülvizsgálni, majd a sérüléseket javítani, amit szakcég végezhet. A javítás után a javítást végző cég köteles kiadni az éves megfelelőségi nyilatkozatot, egy úgynevezett terhelésjelzőt, amit az állványok jól látható helyén kell kifüggeszteni. A munkavédelmi ellenőrzések során ezt ellenőrzik.

Humánerőforrás

Ipari polcrendszerek védelme során természetesen a humánerőforrás szerepét sem felejthetjük el. A kötelező biztonságtechnikai és tűzvédelmi oktatások mellett bizonyos munkaköröket csak az arra képzett operátorok láthatnak el (például targoncavezetői vizsga). Illetve a megfelelő munkaruha, munkaeszközök és munkakörülmények biztosítása is szükséges a biztonságos munkavégzés érdekében.

Vésztervek és menekülési útvonalak

 • A raktárakban fontosak a vésztervek és a menekülési útvonalak kialakítása, illetve ezek láthatóságának biztosítása speciális körülmények esetén (áramszünet, füst stb.). A polcrendszernek nem szabad akadályoznia a munkavállalók vagy a tűzoltóság hozzáférését az esetleges vészhelyzetek során. Az elrendezésnek lehetővé kell tennie az egyszerű és biztonságos evakuálást.

Modern polcrendszer megoldások

Az új technológiai lehetőségek alapjaiban forradalmasítják a raktári működést. Beszéljünk új robotikai, vagy anyaghasználati lehetőségekről, átalakuló piaci igényekről, környezetvédelmi, vagy biztonságtechnikai szempontokról, izgalmas átalakulás zajlik a logisztikai területeken is.

Modern raktár megoldások

Automatizált Mobil Polcrendszerek

Az automatizált polcrendszerek integrálják az anyagmozgató robotokat és az intelligens szállítószalagokat a raktári folyamatokba. Ezek a robotok a raktározás és kiszedés során képesek az áruk felvételeire és mozgatására, anélkül hogy emberi beavatkozásra lenne szükség. A raktárkezelő szoftverek és szenzorok segítségével ezek a rendszerek optimalizálják az áruk tárolását és kiválasztását, minimalizálják a késéseket és növelik a raktárhatékonyságot.

Az automatizált raktári megoldások jelentős versenyelőnyt fognak jelenteni a közeljövőben, hiszen jelenleg a raktárak kevesebb, mint 20%-a rendelkezik automatizált megoldásokkal.

Raktári polcrendszer automatizálás

Előnyük a pontosság, gyorsaság, kiváló helykihasználás és az emberi hibázás lehetőségének kizárása. Hátrányuk, hogy nem engedik meg a rugalmasságot, mivel jellemzően sztenderdizált rakatokra tervezik őket, a raklapoknak, csomagolásoknak azonosnak és tökéletesnek kell lenniük, hiszen egy elég egy nem szabványos raklap, egy lógó fólia, hogy a szenzorok problémát érzékeljenek.

Automatizált készletkezelés és ellenőrzés

Az automatizált polcrendszerek lehetővé teszik továbbá a valós idejű készlet nyomonkövetést és ellenőrzést. RFID és egyéb azonosítási technológiák segítségével a rendszerek pontosan követhetik az áruk mozgását és helyét. Ez nemcsak a készletszintek pontosabb követését teszi lehetővé, hanem segíti a készletszintek optimalizálását és az időben történő újratöltést.

Automatizált komissiózás és szállításelőkészítés

Egy fejlett raktárszoftver lehetővé teszi az automatikus komissiózást és összekészítést. A robotok és szállítószalagok hatékonyan gyűjtik össze a megrendelt árukat, és előkészítik a szállításra. Ez jelentős idő- és munkaerő-megtakarítást eredményez, különösen a nagy mennyiségű és gyakran változó rendelések esetén.

Természetesen a raktárak automatizálási lehetőségeinek számos lehetősége létezik. A tervezés során a lehetőségeknek és igényeknek megfelelően kell kialakítani ezeket a rendszereket, ahol figyelembe veszik a beruházás ráfordításának és az általa nyert előnyök egyensúlyát. A technológia fejlődésével és népszerűsödésével ezen technológiák egyre általánosabbak lesznek, azonban ma még viszonylag ritkák a nagyfokú automatizáltsággal rendelkező raktárak.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel és ismerje meg a QLM állvány- és polcrendszer megoldásait!

advanced-floating-content-close-btn