Karrier a QLM-nél | Interjú munkatársunkkal #4

Farkas Róbert QLM


Hogyan épül egy ígéretes karrier a logisztikai szektorban?

Megkérdeztük kollégánkat, Farkas Róbertet, aki gazdasági vezetőként dolgozik a QLM-nél, a nálunk szerzett tapasztalatairól, a céljairól és a logisztika világáról.


Milyen szakmai feladataid voltak, amikor idejöttél?

Egy multinacionális nagyvállalattól jöttem a QLM-hez, azzal a feladattal és céllal, hogy egy olyan kontrolling rendszert építsek fel, ami cégcsoport szinten is hatékonyan tud működni.

Üzletáganként és projektenként is fontos látni az eredményt; ehhez szükséges volt teljes mélységében átlátnom azok működését és a könyvelési struktúráikat. Az üzletági költségek mellett az általános működési költségek kontrollálásához elengedhetetlen volt átfogóan megismerni a költségcentrumokat is.

Ezek alapján egyszerűsítettem és gyorsítottam fel a riportálás folyamatát, ami a zárások során jelentős időt szabadított fel, így az üzleti döntések is gyorsulni tudtak. A riportrendszerrel azonos struktúrában és abból automatizálva hoztam létre a tervezéshez szükséges táblázatokat, kimutatásokat, amik egységes és megbízható adatbázisból épülnek fel. Ezáltal mind az év közbeni, mind az év végi tervezés jóval gyorsabb és pontosabb lett.

A folyamatosan változó üzleti környezetben létfontosságú, hogy rugalmasak tudjunk maradni, amihez elengedhetetlen a gyors tervezés. A riportálás, tervezés, könyvelés egy kézben, egy felelősnél van, így a menedzsmentnek jelentős ideje szabadult fel.

Hogyan változott ez az elmúlt évek során?

Az üzletágak teljes rentabilitásának, másodlagos árrésének mérésére, egy olyan egységes módszertant kellett kidolgoznom, amit viszonylag gyorsan, teljesen objektív módon lehet elő állítani.

Tekintve a folyamatos belső és külső változást a legfontosabb szempont, hogy egyszerűen és automatizáltan lehessen a módszertant paraméterezni. Így még inkább létre tud jönni az ”aluról tervezés” folyamata ami nagyobb rugalmasságot ad a cégcsoportnak. Az analitikus, kontrolling szemlélet terjesztése is feladatom, hogy a kollégák is lássák a saját szerepüket a gazdasági folyamatokban.

Mennyire bővült, mélyült el a szakmai tudásod, mióta a QLM-nél dolgozol?

Elsősorban a könyvelési ismeretem bővült, mert a projekt szintű könyvelés egy igen összetett folyamaton és analtikán alapszik. Emellett a raktárlogisztikai projekteket, szerviz, bérlettevékenységeket is megismertem, ahol fontos volt nem csak gazdasági szempontból is átlátnom a folyamatokat.

Mit szeretsz a QLM-nél?
Milyen karriercéljaid, elképzeléseid vannak a jövőben?

2024. januárjában létrejött vezetésemmel a QLM csoport Gazdasági osztálya, ami a pénzügyet, könyvelést, kontrollingot foglalja magába. Ez a szinergia már rövid távon is jelentős hatékonyság növekedést fog eredményezni, mind szakmai, mind csoport szinten. Izgalmas időszak lesz az idei év mert az eddig kiszervezett könyvelést ”behozzuk” és saját könyvelőcsapatunk fogja végezni a cégcsoport könyvelését. Ez segíteni fogja az információáramlást, a gyorsabb zárást, tervezést és döntéshozást is.

Mit tartasz érdekesnek, izgalmasnak a logisztikai területben?


Önnek is fontos, hogy a karrierje biztos és emelkedő pályára álljon?

Ismerje meg a QLM-nél elérhető karrierlehetőségeket!

advanced-floating-content-close-btn