Logisztikai félautomatizálás: rugalmas, megtérül, gyorsan implementálható

Mit tesz egy logisztikai szolgáltató, ha egy fontos megrendelője másnaptól 50%-al több árut tárolna a raktárában és gyorsabb kiszolgálási sebességet vár el? A helyzetét csak tetézi a munkaerőhiány, a változást pedig tovább motiválja a folyamatok során előforduló hibalehetőségek százalékos arányának javítási igénye. 

Számos vállalat kivár, mielőtt belevágna egy teljesen automatizált logisztikai környezetbe történő beruházásba. Joggal, mivel ennek megvalósítási ideje, költségei sok cégnél meghaladják a lehetőségeket, és nem nyújtják a gyorsan elérhető előnyök élményét.  Gyakran nincs is szükség teljes automatizációra, hiszen az innovatív cégek létező, jól bevált félautomatizált megoldásokat is alkalmaznak már a leginkább munkaerőigényes feladatok, mint például a ki– és betárolási ciklusidők csökkentésére. A félautomatizálás rugalmassága lehetőséget teremt, hogy megfelelően reagáljunk az esetlegesen megnövekvő megrendelői igények kielégítésére, és a megtérülése is gyors legyen: hozzávetőlegesen 2 év, ezért döntenek egyre többen mellette.

Félautomata megoldások: emberek vezérlik, de maga a technológia hatékonyságnövelő

A félautomata rendszer ráadásul a jövőben akár átalakítható, tovább fejleszthető teljesen automata megoldássá. Pári Róbert, a QLM ügyvezető igazgatója szerint a félautoma rendszerek azért is előnyösek, mert utólag is beépíthetőek egy meglévő létesítménybe keskenyfolyosós raktárrendszerben, ezzel biztosítani lehet az egyensúlyt az emberi és a szoftveres vezérlés között. A fejlesztés alapfeltétele a raktár működését biztosító raktárirányítási szoftver, amely irányított ki- és betárolást valósít meg. Ez a megoldás alacsonyabb beruházási költséggel jár, könnyebben kivitelezhető és bevezethető, rugalmasabb és alacsonyabb kockázatú, és gyorsabb a megtérülése, mint a teljesen automatizált rendszerekké.

A K & V Project Managere, Varga Viktor alaposan tanulmányozta a lehetséges megoldásokat, és végül a QLM-Waprom raktárirányítási szoftvere és a Crown APS bevezetése mellett döntött, így a logisztikai szolgáltató egyfajta gyorsreagálású hadtestet hozott létre, amellyel rövid idő alatt igen jelentős hatékonyság javulást értek el, de a beruházási döntéshez mégsem kellett túl nagy “levegőt venniük”, mert az a megfizethető tartományban mozgott. A kezelők egy rövid betanulást követően teljes kapacitással tudták hiba nélkül, kényelmesen elvégezni a tárolási feladatokat, amellyel most óránként 51 raklapot mozgatnak meg a korábbi 42-vel szemben. A rendszer meghatározza a leggyorsabb utat a tárhely eléréséhez, és oda irányítja a gépet tévedés nélkül, a CROWN APS félautomata rendszer 18%-kal növeli a tárolási kapacitás hatékonyságot, ezáltal időt takarít meg, és csökkenti a működési költségeket. 

A többszörös MagyarBrands-díjas, 30 éves K & V logisztikai cég projekt managerét is meglepte az előrelépés rugalmasságban, folyamat optimalizálásban és hatékony folyamat irányításban. Az sem mindegy, hogy egy ilyen rendszer bevezetése mögött mekkora üzemeltetési tapasztalat áll. A QLM szakemberei az alkatrész szintű javíthatóság miatt önmagában véve 10%-kal alacsonyabb üzemeltetési költséget értek el. „Csak egy példa: amikor a hidraulika motorja megállt, egy szenzor csapágy cseréjével sikerült javítani azt, amelynek költsége összesen 300 euró volt, egy 4000 eurós új motorral szemben” – idéz fel egy megtörtént esetet Varga Viktor. 

Következtetések

Nem könnyű, de lehetséges lépést tartani az ügyfelek elvárásaival. Ahol különösen nagy gyorsaságra, pontosságra és folyamatos működésre van szükség, az automatizálás továbbra is megmarad, de sok vállalat számára nem a teljes, hanem a részleges automatizálás jelentheti a megoldást. Érdemes utánajárni, hogy vajon egy-egy konkrét esetben melyik megoldást érdemes választani. A Crown magyarországi kizárólagos partnere a QLM Logistics Solutions Kft.  kész egy előzetes helyzetfelmérésre, a lehetséges megoldások kidolgozására, ütköztetésére, egy jól megalapozott döntéselőkészítésre, érdemes keresni a vállalat szakembereit.

A fenti cikk megjelent a Transpack logisztikai magazin weboldalán is 2019. decemberében.

advanced-floating-content-close-btn