Sarkvidéki hideg és automatizált raktár

Automatizált raktár

A gyártás és a raktári működés automatizálása iránti igény jelentősen megnőtt az elmúlt 3 évben, különösen igaz ez a speciális tárolási igényű termékeket gyártó és raktározó vállalkozásokra. A gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban számos hűtött és hűvös raktár működik. Most a Zalaco Sütőipari Zrt. példáján keresztül szeretnénk bemutatni, hogy hogyan válik már rövidtávon a versenyképesség kulcsává egy -20°C-os hőmérsékleten működő raktár automatizálása.

A Zalaco Sütőipari Zrt. Magyarország meghatározó sütőipari vállalata. Az 1950-ben alapított cég a rendszerváltás óta családi vállalkozásként működik és közel 1000 főnek biztosít munkát. A Zalaconál kiemelt jelentősége van a természetes alapanyagok, és a saját receptek használatának.

A vállalkozás központi telephelye Zalaegerszegen található; itt hozták létre legújabb gyártóüzemüket is, ahol 6000 m²-en folyik a gyártás, és kizárólag a fagyasztott pékáruk előállítására fókuszálnak. A termékek jelentős része exportra készül, a hatékonyság és a magas termékminőség kimagaslóan fontos mind a gyártás, mind a tárolás során. A zöldmezős beruházásként indult fejlesztéshez műszaki és kivitelezési szempontok alapján csatlakozott a QLM. A mélyhűtött raktár automatizálása komplex és speciális feladat, ezért a közös munka felméréssel kezdődött. A projekt célja egy olyan automatizált rendszer létrehozása volt, ami alacsony üzemi és raktári dolgozói létszámmal, hatékonyan 0-24 órában üzemel és biztosítja a standard magas fagyasztott termékminőséget. A megvalósult fejlesztés eredményeként a mélyhűtött raktár a következőkben ismertetett műszaki paraméterekkel működik.

Az 1070 raklap kapacitású automata raktárba a rakatok behordó szállítópályán jutnak be. A raktártérben standard – 20°C van, és 2db AGV-re átalakított tolóoszlopos CROWN targonca végzi a be- és kitárolást. A raktárterület kapacitásának maximális kihasználását a két blokkból álló mobil állványrendszer biztosítja. A kitárolást követően a raklapok lifttel kiegészített kétszintes automata kihordó szállítópályán jutnak el a kamionig. Az automatizált rendszer elemei HMI felületeken követhetőek, diagnosztizálhatók. A mélyhűtött raktártér raktári dolgozók nélkül üzemel; a 7/24-es működés így független a dolgozók szabadságától, betegségétől, vagy a járványügyi helyzettől.

Folyamatirányítás a WaProM raktárirányítási szoftverrel

„El lehet mondani, hogy az automatizálás következményeként összességében minden munkafolyamat hatékonyabban működik.” – ismerteti az elért eredményt Ibránszki György vezérigazgató-helyettes. A Zalaco és a QLM egyaránt elkötelezett a további együttműködés mellett. A megbízó – számos szakmai elismerést követően – 2021-ben a márkaértéket és a piaci szerepet elismerő Superbrands-díjat kapott, és elkötelezett a további fejlesztés mellett. A gyártási és tárolási kapacitás növelését támogató lépcsőzetes bővítésre a már bevezetett rendszer lehetőséget biztosít.

QLM – Zalaco Sütőipari Zrt. együttműködés video

„A közeljövőben még egy automata gyártósor indítását tervezzük. Ez azt jelenti, hogy a termelési mennyiségünk megkétszereződik. Terveink szerint a QLM ezt a kihívást is tudja nekünk teljesíteni.” – ajánlja a QLM logisztikai szakértelmét Hajós Gábor műszaki vezető.

Raktár-automatizálási megoldásainkról bővebben is olvashat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, tervezzük meg együtt az Ön raktárát is!

advanced-floating-content-close-btn